Hteo da se obračuna sa urbanističkom mafijom, a sam gradio mimo zakona! Kako je Đilasov kandidat pokušao da obmane javnost

14.12.2023

14:12

0

Autor: 24sedam

Obradovićeva uloga uzornog građanina pala je kao kula od karata nakon otkrića da je Obradović nelegalno sazidao zgradu u Učiteljskoj ulici, na Zvezdari

Hteo da se obračuna sa urbanističkom mafijom, a sam gradio mimo zakona! Kako je Đilasov kandidat pokušao da obmane javnost
Copyright ATAImages/ A.H./Google street

Kriminalna afera "Nelegalna gradnja", koja trese političku scenu u Srbiji, predstavlja dokaz da je kandidat Dragana Đilasa za gradonačelnika Beograda, Vladimir Obradović, još jednom pokušao da zamaže oči javnosti i istakne sebe kao borca protiv urbanističke mafije. 

Njegova uloga uzornog građanina pala je kao kula od karata nakon otkrića da je Obradović nelegalno sazidao zgradu u Učiteljskoj ulici, na Zvezdari. 

Obradovićeva nelegalna gradnja najverovatnije bi prošla bez velike pompe, da samo nekoliko dana ranije nije u intervjuu za Novi magazin govorio o urbanizmu. 

 

 

- Dok je bio predsednik opštine Novi Beograd, Aleksandar Šapić je govorio da to ne može da reši jer je u nadležnosti Grada i obećao da će rešiti kad postane gradonačelnik, a onda je zaboravio na to pitanje. Ono se mora rešiti u skladu sa zakonom, nema dileme da mora biti uklonjeno sve što nije u skladu sa zakonom, ono što se može legalizovati, biće legalizovano. Ali imate objekte koji ugrožavaju bezbednost velikog broja građana i tu ne sme biti kompromisa - kazao je tada on.

Gradi mimo zakona, a hteo da se obračuna sa urbanističkom mafijom

Đilasov kandidat je započeo svoju kampanju najavom da će se obračunati sa urbanističkom mafijom i nelegalnim investitorima. Da je ovim potezom pokušao da obmane javnost govori činjenica da je sam gradio mimo zakona. 

 

Kako pokazuju papiri do kojih je došao Informer, Obradović je 2006. godine dobio dozvolu da u Učiteljskoj ulici sagradi stambenu zgradu sa četiri stana ukupne površine 470 kvadrata, ali je, sa još troje suinvestitora, od kojih je jedan njegov otac, odlučio da gradi kako se njemu prohte. Drugim rečima, zarad ličnog profita napravio je urbanistički haos u glavnom gradu! 

Kako pokazuju izvodi iz Republičkog geodetskog zavoda, Đilasov kandidat je imao dozvolu za podrum, prizemlje, sprat i potkrovlje, a on nazidao još jedan ceo sprat, te je ukupna površina zgrade 610 kvadrata, umesto dozvoljenih 470!

Garažna mesta pretvorio u lokale

Antonio Ahel/ATA Images
Vladimir Obradović

Da sve bude gore po Obradovića i Đilasovu tajkunsku koaliciju koju predvodi u prestonici, prema dozvoli koju je dobio pre 17 godina, on je morao da izgradi i dve garaže i dva parking-mesta, ali je umesto toga Obradović, vajni borac protiv nelegalne gradnje, garažna mesta pretvorio u lokale.

Sada kada je uhvaćen u ovom nezapamćenom skandalu, a imajući u vidu da se javno zalagao za rušenje nelagalno izgrađenih, pitanje koje se samo nameće je i da li će srušiti ovu u zgradu ako nekim čudom bude u prilici da vodi prestonicu.

Optužbe "Ujedinjenih"

Polovinom godine, ispred odborničke grupe "Ujedinjeni", Obradović je takođe optuživao aktuelnog gradonačelnika Aleksandra Šapića da je Sportski centar Novi Beograd nelegalno izgrađen.

 

- Neoprostivo je da se na svakom koraku vrši divljačka gradnja u Beogradu, a ovo je sada i gradnja u okviru beogradskog javnog preduzeća. Ako inspekcija ne izađe na lice mesta, postaje, po ko zna koji put, saučesnik krivičnim delima vezanim za nelegalnu gradnju u Beogradu. Ova praksa će se zaustaviti na prvim narednim slobodnim izborima i po smeni ove vlasti, kada institucije prorade, svi će odgovorati za kršenje zakona - zaključuje se zajedničkoj izjavi Mile Popović i Vladimira Obradovića.

Sve ovo, dakle, govori čovek koji i sam nelegalno gradi. Jedino što to ne spominje.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike