Prošlo je 32 godine od zločina koji ne smemo da zaboravimo! Linta: Imamo obavezu da se sećamo surove likvidacije porodice Zec u Zagrebu

08.12.2023 | 22:10

Hrvatsko pravosuđe je gospodara života i smrti Tomislava Merčepa osudilo za ubistvo 23 srpska civila, među kojima i članove porodice Zec, na sramnih sedam godina zatvora!

Copyright Privatna arhiva

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta poručio je danas da imamo obavezu da se sećamo svirepe likvidacije Mihajla Zeca (38), njegove supruge Marije (36) i njihove maloletne ćerke Aleksandre (12) koja se desila pre 32 godine u Zagrebu.

Navedeni zločin su 7. decembra 1991. godine u Zagrebu počinili pripadnici specijalne jedinice MUP-a Hrvatske poznate pod nazivima “merčepovci” i “Jesenje kiše”, kojom je komandovao Tomislav Merčep, podsetio je Linta u saopštenju.

Pripadnici Merčepove jedinice su, prema optužnici, nezakonito lišili slobode 52 srpska civila, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestali, a ostalih šestoro su preživeli brutalna mučenja i torturu.

- Hrvatsko pravosuđe je gospodara života i smrti Tomislava Merčepa osudilo za ubistvo 23 srpska civila, među kojima i članove porodice Zec, na sramnih sedam godina zatvora. Merčep je veći deo kazne "izdržavao" u elitnoj banji Krapinske toplice, što jasno govori da se u Hrvatskoj ratni zločinci smatraju herojima - naglasio je Linta.

Printscreen/Kurirtv
Miodrag Linta

Dodao je da je u martu 2020. godine Vrhovni sud Hrvatske doneo još jednu sramnu odluku da se Tomislav Merčep pusti na uslovnu slobodu, nakon izdržane tri četvrtine zatvorske kazne.

- U pitanju je jedan od mnogih primera vređanja i ponižavanja srpskih žrtava u Hrvatskoj - ocenjuje Linta.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug