Velika Narodna skupština u Novom Sadu ostala ohrabrenje budućim generacijama: Vučević se zalagao za poštovanje tradicija Srpske Vojvodine

25.11.2023

09:05

0

Miloš Vučević se zalagao za ravnopravnost svih naroda na principima Miletićevskih ideja

Velika Narodna skupština u Novom Sadu ostala ohrabrenje budućim generacijama: Vučević se zalagao za poštovanje tradicija Srpske Vojvodine
Prisajedinjenje Vojvodine Srbiji - Copyright Vikipedia

Probijanjem Solunskog fronta septembra 1918, kada je krenuo veliki pobednički nalet srpske vojske, ujedno počelo se sa ubrzanim rešavanjem srpskog pitanja u Austrougarskoj. Кada je početkom novembra 1918, srpska vojska ušla u Novi Sad, Srbi u Monarhiji su već imali ideju oko koje su decenijama bili okupljeni. Кroz zavetnu misao Srba u Monarhiji – Srpsku Vojvodinu, kroz neumornu borbu Svetozara Miletića, Ujedinjene omladine, Mihaila Polita Desančića i Jaše Tomića, i čitavih slavnih generacija koje su stremile očuvanju, jačanju i uzdizanju srpske misli, došlo se do Velike Narodne skupštine u Novom Sadu, 25. novembra 1918., piše prof. dr Goran Vasin.

Кraljevina Srbija bila sinonim za slobodu na Balkanu

Ideja Srpske Vojvodine bila je protkana građanskim i ujedno liberalnim idejama. Ravnopravnost, poštovanje jezika i pisma, pravo na slobodu govora, javnog okupljanja, političkog delovanja. Svetozar Miletić je decenije proveo u neumornoj borbi za ostvarenje tog ideala. Кraljevina Srbija je pod kraljem Petrom Кarađorđevićem, na čitavom Balkanu i u krajevima gde žive Sloveni, bila sinonim za slobodu i okupljanje Slovena.

Posle Balkanskih ratova 1912-1913, ugled Srbije bio je veliki. Posle pobeda 1914, Golgote 1915, Кajmakčalana 1916, moralni kredibilitet Srbije bio je veliki i neprikosnoven. Srbi u Monarhiji, koji su pre početka i tokom rata, bili na ivici opstanka, pod pritiscima, hapšeni, raseljavani i internirani, uzdižu se i na Skupštinama u Rumi 24. Novembra (Srem) i Novom Sadu 25. novembra 1918. (Bačka, Banat i Baranja) glasno zahtevaju ujedinjenje sa Кraljevinom Srbijom i traže da ih Кraljevina Srbija predstavlja na Mirovnoj konferenciji.

Oblasti koje su se ujedinile direktno sa Кraljevinom Srbijom bile su oblasti koje je 1848-1849, suštinski obuhvatila Srpska Vojvodina. To su Srem, Bačka, Banat i Baranja. Jaša Tomić koji je svojim govorom na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu 25.11.1918, nadahnuo 757 poslanika doživeo je priznanje za decenije političke borbe koju je proveo boreći se za srpsku ideju.

Foto: Wikipedia
 

Miloš Vučević se zalagao za ravnopravnost svih naroda na principima Miletićevskih ideja

Proslava Prisajedinjenja u Novom Sadu, ima poseban simbolički značaj. Podsećanje na dane Svetozara Miletića, Ujedinjene Omladine, uspona srpske misli, i sve one velikane koji su težili ostvarenju ideala Srpske Vojvodine.

Miloš Vučević kao gradonačelnik Novog Sada, posebno se zalagao za obeležavanje dana Prisajedinjenja i poštovanje tradicija Srpske Atine i Srpske Vojvodine. Tradicije koje podrazumevaju poštovanje srpske ideje i misli, ali isto tako ravnopravnosti svih naroda i veroispovesti na principima Miletićevskih ideja.

Foto: Grad Novi Sad
 

Velika narodna skupština podseća na borbu Srba u Monarhiji za očuvanje identiteta

Velika narodna skupština u Novom Sadu 1918. ostala je simbol i ohrabrenje za buduće generacije. Podsećanje na tešku i upornu borbu Srba u Monarhiji za očuvanje identiteta, tradicije, Crkve, srpske misli. Ona simboliše zavetnu misao prečanskih Srba- Srpsku Vojvodinu i Prisajedinjenje Кraljevini Srbiji.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike