Božo Ratkapna se konačno smilovao: Došao na ročište, ali nije ponudio nijedan dokaz za svoje klevete protiv Andreja Vučića (FOTO/VIDEO)

13.11.2023

20:23

0

Ruku na srce, ne bi Prelević mogao skoro tri godine da izbegava sudnicu i zavitlava srpsko pravosuđe, da mu delovi tog pravosuđa nisu to omogućili

Božo Ratkapna se konačno smilovao: Došao na ročište, ali nije ponudio nijedan dokaz za svoje klevete protiv Andreja Vučića (FOTO/VIDEO)
Božo Prelević - Copyright 24sedam/Goran Sivački

U Trećem osnovnom sudu u Beogradu, danas je konačno počelo suđenje  advokatu Božu Preleviću, a po  privatnoj tužbi brata predsednika Srbije, Andreja Vučića, koji je tužio Prelevića za klevetu. Zaista je neverovatno da je od februara 2021. godine, dakle skoro pune tri godine, Prelević bahato izbegavao pojavljivanje na ročištima.

Danas se konačno smilovao i pojavio prvi put, ali je sudnicu koristio za svoju samopromociju, hvalisavost, skretanje sa teme tužbe, a neviđeni stepen bahatosti i bezobrazluka je pokazao, kada je faktički za svoje višegodišnje neodazivanje na pozive okrivio sud. 

Naime, Prelević je danas izjavio da nije hteo da se odazove, jer su mu navodno slali pozive sa nepravilno napisanim njegovim imenom, ali je bio kontradiktoran jer je rekao da mu je i za današnje ročište isto upućen poziv na netačno napisano ime. Pa bismo postavili logično  pitanje, zašto je danas pod tim navodnim uslovima došao, a nije mogao prethodne više od dve i po godine?!

Očigledno je bila reč o opstrukciji procesa i pravne države, a da je baš sada Prelević odlučio da se suoči sa Andrejem Vučićem, kako bi iskoristio predizborni momentum da bi sudnica poslužila za njegovu ličnu .promociju.  

Prelević potrčko Dragana Đilasa

Punomoćnik Andreja Vučića, advokat Branibor Jovičić, izjavio je danas kako je konačno, posle tri godine, Prelević udostojio sud da prisustupi ročištu na kojem je saslušan. 

- Mogu da kažem da je gospodin Prelević produžena ruka Dragana Đilasa i njegov verbalni nasilnik. Prilikom saslušanja, ispričao nam je celu svoju biografiju. Krenuo je od davne 1978. godine, pa je pobrojao sve funkcije koje je u svom životu obavljao, između ostalog, da je bio novinar, sudija, pa i ministar unutrašnjih poslova. Zamislite, čovek koji je krao ratkapne! To je prosto neverovatno. Ne daj Bože da nam se to vreme ponovo vrati! Glavna rasprava je zaključena. Nadamo se u pravičnu i zakonitu odluku i da će gospodin Ratkapna da odgovara za sve gnusne neistine i laži koje je izgovorio o gospodinu Andreju Vučiću - rekao je Jovičić. 

Ako je Prelević već bio toliko hrabar da nekoga kleveće, zašto nije bio hrabar da te svoje neosnovane optužbe pokuša da dokaže i na sudu - pa zato što zna da bi sve to palo u vodu, ali najlakše je nekog optužiti, oblatiti pa onda izbegavati suočavanje, jer u tom suočavanju bi se od vas tražili dokazi za te tvrdnje, ili kao što zakon i red nalaže, ukoliko ne možete da ih dokažete bićete vi krivi. 

Ruku na srce, ne bi Prelević mogao skoro tri godine da izbegava sudnicu i zavitlava srpsko pravosuđe, da mu delovi tog pravosuđa nisu to omogućili. Ne zaboravimo da je u sudstvu o(p)stao veliki uticaj žutog tzv. reformisanog sudstva iz ere Slobodana Homena i Snežane Malović . Sudija Jelena Ćuk i predsednik Trećeg osnovnog suda Dušan Agatonović,  stoga nose krivicu jer su svojim (ne)činjenjem omogućili Preleviću da od suđenja napravi cirkus. 

Nije strano Preleviću da upravo to radi, a kao višedecenijski politički aktivista i poznat je po tome. Dovoljno je videti kakve je komentare davao na protestima koji su bili podstaknuti majskim tragedijama i sve će biti jasno - njemu su ti protesti bili, pazite sad ovo, hepening i zabava! 

 

Ubistvo sa predumišljajem prava i institucija  

 Još je crnje i gore što Prelević ponižava institucije i pravnu državu, a bio je i sudija i advokat i koministar policije u zloglasnoj dosističkoj tranzicionoj Vladi. Kada se već po sudnici toliko hvalio sopstvenom biografijom, čime je pokazao manijakalni egocentrizam ,trebalo je da zna da sve to što je nabrojao u svojoj biografiji da je bio novinar, sudija, advokat, (ko)ministar policije - to bi trebalo da mu bude otežavajuća okolnost za njegovu neodgovornost i bahatost povodom ovog postupka, jer savršeno je znao šta radi.  

No, da mu prestupi nisu manir samo u poznim godinama, nego da je imao sklonost ka tome još pre nekoliko decenija, najbolje pokazuje slučaj po kom je dobio nadimak. 

Kradljivac ratkapni dokaz da pravosuđem još drma žuta hobotnica

Naime,  dok je bio sudija Petog opštinskog suda na Voždovcu, u čijoj neposrednoj blizini se nalazi i policijska stanica Voždovac policajac je jednog dana uglednog sudiju Prelevića zatekao u krađi ratkapne sa automobila.  Nije ni znao da je u pitanju „ugledni“ sudija pa ga je zbog krađe ratkapne priveo u stanicu. Kada se Prelević legitimisao, načelnik policije je brže-bolje pozvao predsednika suda.  

Ilustracija/Printscreen/Youtube/Pixabay
 

Kažu da je ponuda glasila da podnese predlog za svoje razrešenje ili da se protiv njega pokrene krivični postupak.  Više je nego jasno koju je opciju tadašnji sudija izabrao. Možda je baš zbog toga kod njega rođena mržnja prema MUP-u, jer će posle toga pokušati da srpsku policiju razruši, kada je bio petooktobarski jakobinac i koministar policije u kratkom periodu. 

Ostaje da se vidi da li će ovim početkom suđenja doći do pravde i toga da se probiju blokade i opstrukcije žute hobotnice u srpskom sudstvu. Ako je Božu pamet otpala ko ratkapna sa točka i ako je za njega kasno, barem ne bi smelo da bude kasno za srpsko pravosuđe. Kom očigledno treba remont, čim dopušta da se, udruženi s delom sudskog sistema, Ratkapne sprdaju sa njim. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike