Premijerka Srbije o izveštaju EK: Srpska ekonomija je ostvarila izvestan napredak

08.11.2023

19:28

0

Kako je navela Brnabić, ostvaren je napredak u pogledu usvajanja novih fiskalnih pravila, a stabilnost bankarskog sektora je očuvana

Premijerka Srbije o izveštaju EK: Srpska ekonomija je ostvarila izvestan napredak
Premijerka Srbije Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da izveštaj Evropske komisije govori da je ekonomija u Srbiji na dobrom nivou pripremljenosti i da je ostvarila izvestan napredak.

- Ekonomija ima bolju ocenu nego prošle godine. Izvestan napredak u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije, povećana ocena pripremljenosti za članstvo u EU u ekonomskim kriterijumima -rekla je premijerka u obraćanju medijima nakon što joj je šef Delegacije EU Emanuel Žiofre uručio Izveštaj EK.

Kako je navela Brnabić, ostvaren je napredak u pogledu usvajanja novih fiskalnih pravila, a stabilnost bankarskog sektora je očuvana.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

- Konstatovano je da se struktura privrede dodatno poboljšala, a javne investicije ostale na visokom nivou sa ciljem rešavanja ozbiljnih infrastrukturnih nedostataka nakon mnogo godina nedovoljnog ulaganja - rekla je premijerka.

Srbija je ostvarila dobar napredak u transformaciji u privredi, kazala je premijerka citirajući Izveštaj EK.

- I ovo je prvi put da je konstatovan napredak na ovaj način u ovoj oblasti. Ove godine, došlo je do određenog ubrzanja u reformi upravljanja javnim preduzećima, preduzećima u državnom vlasništvu, a posebno u sektoru energetike - ističe premijerka.

Brnabić se osvrnula na kritike koje su vlasti upućene prilikom usvajanja zakona koji se tiču upravljanja javnim preduzećima i rekla da su dobijene najpozitivnije ocene od EK.

- Podsećam na dušebrižnike koji su nam govorili da Zakon koji smo stavili na javnu raspravu o upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu, da je korupcionaški i pravljen da bi se rasprodala javna preduzeća i nacionalni parkovi i privatizovale šume i prirodno bogatstvo u Srbiji. Insistirali smo na usvajanju tog zakona i dobili najpozitivniju ocenu od EK - rekla je Brnabić.

Posebno za oblast energetike, dodala je, jer su, kako je rekla, ušli u transformaciju Elektroprivrede Srbije i prebacili ga u akcionarsko društvo.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

- I to govori o tome koliko su svi oni koji su proevropski nastrojeni, u stvari zaista tako nastrojeni, a koliko koriste evropsku agendu za sopstvene političke svrhe i da bi napali vlast u Srbiji, pa čak i kada radi sa EU na reformama koje su posle ocenjene pozitivno - rekla je premijerka.

Kada je reč o oceni spoljne politike Srbije, ona je kazala da nema ni napredovanja, ali ni nazadovanja, te da je to posledica toga što Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

- Ali, nemamo nazadovanja. Prošle godine smo ga imali, tako da bih ja ovo uvrstila kao pozitivan osvrt u ovom izveštaju - rekla je Brnabić.

Što se tiče ocene dijalog Beograda i Prištine, ističe premijerka, konstatovano je da je Srbija ostala posvećena i angažovana u dijalogu. Brnabić ističe da je ovo treći godišnji uzastopni izveštaj o napretku koji je pripremila EK za Srbiju, u kome se pozivaju države članice EU da se otvori Klaster tri - konkurentnost i inkluzivni rast.

- Za taj Klaster smo mi bili spremni i 2021. godine. I te godine i naredne je EK preporučila državama članicama da se taj Klaster otvori. I ja sam danas sa specijalnim izaslanikom Francuske za zapadni Balkan i Žiofreom zamolila da države članice poslušaju ove godine EK i otvorimo taj Klaster tri - rekla je premijerka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike