Predsednik Vučić posle razgovora u Briselu: Nećemo prihvatiti nezavisnost Kosova, spremni smo za formiranje ZSO

26.10.2023

20:37

0

Autor: N.P.

Prvi razgovor završen je oko 15 časova

Predsednik Vučić posle razgovora u Briselu: Nećemo prihvatiti nezavisnost Kosova, spremni smo za formiranje ZSO
Copyright Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je danas u Briselu gde je imao sastanke sa evropskim zvaničnicima.

Vučić se sastao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, kao i sa kancelarom Nemačke Olafom Šolcom, predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i premijerkom Italije Đorđom Meloni.

Nakon završenih razgovora, predsednik Srbije se obratio javnosti.

- Srbija je jasno rekla da želi da se poštuju svi sporazumi koji su do sada potpisani. Srbija ne može da prihvati članstvo Kosova u UN, kao ni nezavisnost Kosova. Papir koji smo primili u Beogradu 21. oktobra, izrazili smo uverenje da je to dobra osnova za rad u budućnosti. Ponašali smo se odgovorno, ponašali smo se ozbiljno, spremni smo za formiranje ZSO. U svakom slučaju mi želimo mir u celom regionu, nastavićemo da se ponašamo odgovorno - rekao je predsednik.

Vučić je objasnio da se papir koji su dobili 21. oktobra odnosi na formiranje ZSO.

- Taj papir se odnosi na formiranje ZSO. Ne mogu da govorim o detaljima, pošto je takav dogovor. To se kod nas ne dešava, ako smo se dogovorili da ne sme da procuri, neće procureti. Mi smo rekli za taj papir da je veoma dobra osnova, da smo spremni da radimo i da idemo na primenu. Danas sam u svom usmenom izlaganju upoznao šefove tri najmoćnije zemlje to da Srbija ne može da prihvati članstvo Kosova u UN, kao ni nezavisnost Kosova - dodao je Vučić.

Predsednik je objasnio da niko nikada nije pomenuo sankcije prema Srbiji.

Tanjug/STR
 

- Kada je neko odgovoran on zna da ne može da zahteva od SAD ili od nekoga drugog kako da se ponaša. Da li ste mene nekada čuli da sam tražio da se uvedu sankcije nekome? Nisam. Zašto? Zato što sam ozbiljan čovek. Ja uvek insistiram na stavovima Republike Srbije, i mnogo tišim tonom i mirnije govorim pred vama nego pred onima pred kojima zastupam interese Srbije. To je odlika velikih lidera  - dodao je.

Ponosni što čuvamo Povelju UN

Vučić izjavio je večeras da Srbija može da se ponosi time što, kao jedna mala zemlja, čuva međunarodno pravo, Povelju UN i Rezoluciju 1244 kao temelj svog opstanka i njih vidi kao temelj rešavanja problema u budućnosti.

- Kada se god pozovete na međunarodno javno pravo, a čini se da je srž međunarodnog prava Povelja UN, rezolucije koje su donele UN, kao što i danas možete da vidite kada je reč o Palestini i Jerusalimu, svi se pozivaju na određene rezolucije UN, ali kada je u pitanju Srbija, onda što je moguće dalje svi se sklone od Povelje UN i rezolucije UN, onda ćemo naći neke druge principe - poručio  je Vučić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike