Sramno da sramnije ne može biti: Sud u Hagu zabranio da se koristi reč Metohija!

26.10.2023

14:15

0

Iz Tužilaštva je stigao sraman odgovor da je "izraz Kosovo i Metohija korišćen greškom", da se neće ponoviti, te je tako Metohija praktično zabranjena u sudskom rečniku

Sramno da sramnije ne može biti: Sud u Hagu zabranio da se koristi reč Metohija!
Redžep Seljimi - Copyright scp-ks.org

- Pogrešili smo i nećemo više - ovako se tužilaštvo Specijalnog suda za zločine na Kosovu, sa sedištem u Hagu, uplelo i pokušalo da se izvuče iz potpuno apsurdne situacije, dozvoljavajući da im Albanac koji je pozvan na informativni razgovor drži lekcije o tome da li se pravilno kaže Kosovo ili Kosovo i Metohija.  Specijalni sud  je zapravo specijalni sud tzv. Kosova, samo sa stranim sedištem i stranim sudijama.

Ovaj slučaj dogodio se, kako prenose Novosti, kada se, Sefer Godžuli uvredio, jer je jedan od dvojice službenika Tužilaštva, čitajući dokument, izgovorio Kosovo i Metohija.

To je bio povod da se obrati ombudsmanu suda Pjetru Speri, koji je nadležan za zaštitu prava svih koji su pod kapom ove institucije.

Saslušani Godžuli je naveo da je "upotreba navedenog izraza za tzv. republiku Kosovo izuzetno uvredljiva, jer se u Srbiji taj izraz koristi kada se o tzv. republici Kosovo govori na pogrdan način".

Iz Tužilaštva je stigao sraman odgovor da je "izraz Kosovo i Metohija korišćen greškom", da se neće ponoviti, te je tako Metohija praktično zabranjena u sudskom rečniku!

Slučaj je zaključen tako što je ombudsman odlučio da odbije pritužbu, jer se tužilaštvo obavezalo da neće koristiti Kosovo i Metohija.

Tužilaštvo je istaklo da taj izraz ne koristi u svojoj redovnoj praksi, formularima i dokumentima. Obavestilo je ombudsmana da je preduzelo više koraka da bi se otkrilo kako je došlo do "greške" i sprečilo da se ona ponovi.

Naziv južne srpske pokrajine, Kosovo i Metohija, nalazi se u Ustavu Srbije, a Albanci stalno pokušavaju da uklone Metohiju. Od 2012. godine, vlasti u Prištini su zabranile i registraciju partija koje u nazivu imaju tu reč, pod obrazloženjem da je to suprotno ustavu tzv. Kosova.

Metohija znači zemlja pod upravom manastira i potiče od grčke reči metoh, a Albancima bode oči, prvo jer je deo zvaničnog naziva srpske pokrajine, a drugo jer je simbol vekovnog, srpskog, pravoslavnog, hrišćanskog nasleđa na tom prostoru.

Prostor od Peći do Prizrena se geografski naziva Metohija upravo zbog brojnih manastirskih metoha koji su se ovde nalazili u srednjem veku, a posebno od 12. do 15. veka, i pada pod Osmansko carstvo. 

Dečanska metohija i njene međe se detaljno pominju u Dečanskoj osnivačkoj povelji kralja Stefana Dečanskog 1330. godine, i protezala se čak i na prostore današnje severne Albanije i prostor oko Plavskog jezera u Crnoj Gori

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike