Oglasila se Eparhija raško-prizrenska: Duboko smo zaprepašćeni skrnavljenjem pravoslavnog groblja na KiM!

25.10.2023

16:30

0

Iz Eparhije navode da izostanak jasne i nedvosmislene osude u društvu šalje poruku da je takvo ponašanje prihvatljivo, ili čak i poželjno

Oglasila se Eparhija raško-prizrenska: Duboko smo zaprepašćeni skrnavljenjem pravoslavnog groblja na KiM!
Ilustracija - Copyright Kosovonline

Eparhija raško-prizrenska saopštila je danas da je sa dubokim zaprepašćenjem primila vest o još jednom skrnavljenju pravoslavnog groblja na području Kosova i Metohije.

- Reč je o starom groblju u Kosovskoj Mitrovici, većinski srpskoj opštini gde opštinsku vlast od maja ove godine drže kosovski Albanci. Ovoga puta, ne samo da se radi o urbanom području, već su i građevinska firma i lice koje ih je angažovalo bez ikakvog straha od posledica izvodili radove preko grobalja, ne osvrćući se čak ni na ljudske kosti koje su mašine iskopavale iz zemlje - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da nekažnjeno skrnavljenje grobova pravoslavnih vernika na KiM traje intenzivno poslednje 24 godine, kao i da slike vandalizovanih grobalja i skrnavljenih grobova nisu samo odgovornost pojedinaca jer prištinske institucije, kako se ističe, svojim ponašanjem podstiču ovakve radikalne elemente u kosovskom društvu.

Iz Eparhije navode da izostanak jasne i nedvosmislene osude u društvu šalje poruku da je takvo ponašanje prihvatljivo, ili čak i poželjno.

- U vremenu kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova za jedan dan proteralo igumana manastira Devina Voda Fotija, kada ministri u kosovskoj vladi po ko zna koji put ponavljaju dokazano lažne optužbe na račun Crkve, slike kostiju i nadgrobnih spomenika preko kojih bez ikakvog straha prelaze kamioni radi izgradnje puta, upotpunjavaju opštu sliku stanja u kom se srpski narod i Srpska Pravoslavna crkva nalaze. Ovakvo ponašanje jasno pokazuje da je reč o namernoj kriminalizaciji i proterivanju Srba i Srpske Pravoslavne crkve i zatiranju tragova njihovog vekovnog postojanja na ovim prostorima - ističe se u saopštenju.

Navodi se da je svih ovih godina Srpska pravoslavna crkva ta koje je pozivala na pomirenje i vladavinu prava i zakona, kao i da je SPC među prvima osudila i nedavno nasilje 24. septembra, "ne samo zato što je bio ugrožen jedan manastir, monasi i poklonici, već zato što nasilje bilo koje vrste i sa bilo koje strane ne sme da bude put ka rešavanju problema".

Iz Eparhije raško-prizrenske su pozvali međunarodnu zajednicu da iskoristi svoj uticaj kako bi došlo do hitne deeskalacije situacije.

- Mišljenja smo da nas upravo ovakve situacije i problemi podsećaju na važnost smirivanja tenzija i potrebe iskrenog dijaloga, koji bi doveo do poboljšanja opšte situacije i života građana - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je sada "i više nego potrebno" raditi na zaštiti srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve i njenog kulturnog i verskog nasleđa.

- Nepravedno i diskriminatorno ponašanje kosovskih institucija, uz korišćenje lažnih optužbi i jezika mržnje, koje vodi otvorenom progonu na etičkoj i verskoj osnovi, treba da prestane jer onemogućava rešavanje pitanja dijalogom i uspostavljanje normalnog života za sve građane jednako - zaključuju iz Eparhije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike