Ko je turski general Ozkan Ulutaš, novi komandant Kfora

15.10.2023

10:26

0

Prilikom primopredaje dužnosti general Ulutaš je naveo da "realistično i trajno rešenje za Kosovo može biti postignuto samo kroz politički proces

Ko je turski general Ozkan Ulutaš, novi komandant Kfora
Copyright Profimedia

General-major turske vojske Ozkan Ulutaš 28. je komandant Kfora. On je ujedno i prvi turski general koji komanduje nekom misijom NATO-a, iako je Turska od 1952. godine članica Alijanse. Kfor je i najduža misija NATO-a, koja traje od 1999. godine. Pod komandom Ulutaša biće, prema poslednjem preseku brojnog stanja, 4.353 vojnika. Mandat komandanta Kfora traje godinu dana.

Iako je Turska nakon incidenta u Zvečanu u maju dovela dodatne snage na Kosovo i Metohiju, i njihov kontingent tada imao 780 vojnika, po novom preseku taj broj je sveden na 369. Svaki komandant Kfora sa sobom dovodi i veći broj saradnika, pa se očekuje da će se i broj turskih vojnika ponovo uvećati.

Prilikom primopredaje dužnosti general Ulutaš je naveo  da "realistično i trajno rešenje za Kosovo može biti postignuto samo kroz politički proces zasnovan na dijalogu i međusobnom poverenju".

"Moj prioritet i želja je da doprinesem konstruktivnom dijalogu, radeći na poverenju zasnovanom na komunikaciji sa svim međunarodnim i drugim činiocima u našoj sferi interesa", dodao je Ulutaš.

Turski general je naglasio da će Kfor pod njegovom komandom nastaviti da sprovodi svoju misiju "sa potpunom nepristrasnošću i profesionalizmom" i naveo da to zahteva međunarodna odgovornost u skladu sa ciljevima i vrednostima NATO-a i UN na kojima je zasnovan mandat te misije.

"Za sigurno, stabilno, mirno i bezbedno Kosovo glavni prioritet će biti ispunjavanje zahteva našeg mandata, uz aktivno uvažavanje solidarnosti i uz komunikaciju sa svim akterima u regionu", rekao je general Ulutaš prilikom primopredaje dužnosti.

Profimedia
 

 

Usavršavao se u Kini

U biografiji novog komandanta Kfora može se videti i da je komandovao mehanizovanom brigadom u Turskoj, ali i da je službovao na više dužnosti u štabovima NATO-a.

Rođen je 1967. godine u Manisa Salihili u zapadnom delu Anadolije. Srednju vojnu školu završio je 1985. godine, a četiri godine kasnije diplomirao na Vojnoj akademiji kao oficir oklopnih jedinica. Usavršavao se u Kini, bio je i pripadnik misije UNIKOM. Od 2005. do 2008. godine službovao je u Komandi NATO-a u Napulju.

Dve godine je proveo u komandi NATO-a u Sjedinjenim Državama. Doktorirao je u Turskoj na Odeljenju za istoriju Univerziteta "Ataturk". Brigadni general postao je 2017. godine, a ove general-major.

Od 2017. do 2021. godine službovao je kao glavnokomandujući snaga NATO-a za brzo reagovanje u Turskoj. Komandu nad misijom Kfora preuzeo je sa pozicije Direktora za strategiju Generalštaba turske vojske, na kojoj se nalazio od 2021. godine.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike