Novi pritisak na Srbe: Kurtijevi specijalci uz upereno oružje presreli sanitet KBC Kosovska Mitrovica

08.10.2023

09:25

0

Autor: I.K.

Prema rečima Eleka ovo je samo još jedan vid pritiska na medicinske radnike koji časno i pošteno rade svoj posao

Novi pritisak na Srbe: Kurtijevi specijalci uz upereno oružje presreli sanitet KBC Kosovska Mitrovica
Copyright Kosovo onlajn printscreen

Pripadnici tzv. specijalne kosovske policije zaustavili su rano jutros sanitet KBC Kosovska Mitrovica, izbacivši medicinske radnike iz vozila sa podignutim rukama, uz upereno oružje i pretnje da "svaki terorista može da obuče beli mantil", potvrdio je za Kosovo onlajn direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek.

Radnici su nakon pretresa pušteni, ali prema rečima Eleka ovo je samo još jedan vid pritiska na medicinske radnike koji časno i pošteno rade svoj posao. 

"Tokom sinoćnjeg dežurstva radnici KBC koji su se vraćali sa terena iz Beograda gde su transportovali pacijenta, zaustavljeni su strane od pripadnika specijalne policije koji su im naredili da napuste vozilo. Tokom pretresa policajci su im tražili bedževe i govorili im da svaki terorista može da obuče beli mantil i da se vozi sanitetom. Ovo je još jedan vid pritiska na moje kolege koji časno i savesno rade ovaj posao. Prinuđeni smo da pacijente transportujemo za Beograd kako bi ostvarili svoja prava na lečenje, a ovakvi postupci policije ulivaju strah i pacijentima i zaposlenima u Kliničko bolničkom centru", rekao je doktor Elek.

Kako je naveo za RTS, situacija u KBC je veoma teška jer se troše postojeće zalihe.

"Nije ovo za nas nova kriza. Kriza za nas ovde u Kliničko-bolničkom centru nastupa sa dolaskom Aljbina Kurtija na vlast koji sprečava dovoženje lekova u KBC centar", rekao je doktor Elek.

Prema njegovim rečima, ne nedostaju samo lekovi, nego i sanitetski materijal, infuzioni rastvori, a u zadnje vreme i kiseonik.

Ipak, bolnica i dalje funkcioniše, rade se hitne hirurške intervencije, porođaji, međutim, ono što zabrinjava, ističe doktor, jeste da predstoji evidentna humanitarna katastrofa.

"Apelujem na Međunarodnu zajednicu i Svetsku zdravstvenu organizaciju, na Unicef, Unmik i na Euleks. Međutim, do sada nisam dobio adekvatan odgovor kako ćemo se dalje snabdevati, odnosno da li će nam biti u skoroj budućnosti dopremljeni lekovi“, rekao je dr Elek.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike