Stoilković: Bez saradnje i dobrih odnosa sa Srbijom zamagljena je i neizvesna perspektiva Makedonije i makedonskog naroda!

05.10.2023

17:26

0

Autor: N.P.

Saradnja dve države veoma je bitna na više nivoa

Stoilković: Bez saradnje i dobrih odnosa sa Srbijom zamagljena je i neizvesna perspektiva Makedonije i makedonskog naroda!
Ivan Stoilković - Copyright Printscreen / Youtube / in4snet

Lider Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković koji je još juče reagovao na izjavu Bujara Osmanija da bi Makedonija trebalo preispitati svoje učešće u inicijativi “Otvoreni Balkan” ako se dokaže da je Srbija umešana u događaje u Banjskoj, cinično rekavši da nema potrebe o nikakvom preispitivanju, da je Open Balkan prošlost i da je vreme da se Makedonija direktno uključi u jednu staru inicijativu Albanaca zvanu “AlMaКos” kao idealno rešenje.

U razgovoru za Plusinfo, Stoilković kaže da u ovom slučaju ne postoje objektivni kriterijumi, već samo politika.

- Reč je o čistoj politici. Ljudi su svesni i dobro razumeju o čemu se radi. Veoma neozbiljnu izjavu pre neki dan dao je i predsednik Stevo Pendarovski kada je rekao da se eventualni sukob na Кosovu neće preliti na Makedoniju. Pa ću sada ja pitati predsednika: da li bi se u slučaju konflikta makedonski Albanci aktivno uključili u događaje? I ako je odgovor potvrdan u milion opcija, kako je onda moguće da Makedonija ne bude direktno uključena u sukob u kome učestvuju njeni građani i kako je moguće u takvom slučaju da Makedonija ne naruši odnose sa Srbijom? Videli smo šta se dogodilo prilikom dolaska Aljbina Кurtija u Makedoniju. Građani nisu glupi i dobro znaju šta se dešava. Zato političari treba da daju izjave koje imaju barem elementarnu logiku. Nije sve gola politika, već ima nešto i u logici – rekao je Stoilković.

On je istakao da je saradnja Makedonije i Srbije veoma bitna.

- Bez saradnje i dobrih odnosa sa Srbijom, dodaje Stoilković, zamagljena je i neizvesna perspektiva Makedonije i makedonskog naroda, ma ko kako tumačio ovu izjavu. Logička provera činjenica u celosti potvrđuje sve ovo što pričam. U suprotnom možda bi AlMaКos bio ozbiljnija perspektiva Makedonije i makedonskog naroda, kad bi se zezali, naravno. Pitanja moraju imati objektivne odgovore, bez šarenih laži i ulepšavanja – rekao je Stoilković.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike