Jezive pretnje upućene Radoičiću: Funkcioner iz Prištine bi želeo još srpske krvi?

05.10.2023

11:19

0

Postavlja se pitanje da li je ovim postupcima privremenih organa u Prištini i jezivim pretnjama počeo i otvoreni lov na Radoičićevu glavu

Jezive pretnje upućene Radoičiću: Funkcioner iz Prištine bi želeo još srpske krvi?
Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste juče je pušten da se brani sa slobode. Njega tužilaštvo sumnjiči da je od januara 2023. godine do 24. septembra oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći nabavljao iz Tuzle, Federacija BiH, koje mu je isporučivano na teritoriji Grada Beograda, najčešće na potezu Bubanj Potok – Vrčin, a koje je potom prenosio i skladištio na neutvrđenim lokacijama na teritoriji AP Kosova i Metohije, gde ih je skrivao u napuštenim objektima i šumama, pa je kao kolovođa grupe sa više N. N. lica, zajedničkim delovanjem i opšte opasnom radnjom 24. septembra izazvao opasnost za život ljudi u mestu Banjska na teritoriji AP KIM. 

Viši sud u Beogradu juče je odbio predlog tužilaštva da se Radoičiću odredi jednomesečni pritvor. Radoičiću je određena mera zabrane napuštanja mesta boravišta, odnosno da napusti teritoriji Srbije i zabranjen mu je ulazak na Kosovo i Metohiju.Takođe, naloženo mu je da se svakog 1. i 15. u mesecu javlja nadležnoj policijskoj stanici i oduzet mu je pasoš. Odluka Višeg suda pomno je praćena i u Prištini, a izazvala je i skandalozne reakcije i jezive pretnje upućene Milanu Radoičiću. 

Da li su Prištini dobri Srbi samo mrtvi Srbi?

Iljir Kerčeli, šef kabineta  predsednika Skupštine tzv. Kosova, Glauka Konjufce, koji je politički blizak Aljbinu Kurtiju, na odluku Višeg suda reagovao je poručivši da Radoičić  može da uđe na Kosovo, ali da ako uđe neće se sa istog i vratiti.   ,, Srbija, kao aspirant za Evropsku uniju (EU), nastavlja tradiciju utočišta terorista. Radoičiću je zabranjen ulazak na Kosovo. Ili može da uđe, ali se ne zna kako će izaći', objavio je Kerčeli na Fejsbuku. Ovi (ne)uvijeni pozivi na ubistvo bivšeg potpredsednika Srpske liste usledili su dan nakon što je ministarka pravde tzv. Kosova,  Aljbuljena Hadžiju najavila međunarodnu poternicu za Radoičićem i zahtev za njegovo izručenje. Postavlja se pitanje da li je ovim postupcima privremenih organa u Prištini i jezivim pretnjama počeo i otvoreni lov na Radoičićevu glavu. Srbija nema nikakvu obavezu da svoje državljane po bilo kom osnovu izručuje organima tzv. Kosova, niti ima bilo kakav sporazum po pitanju priznavanja poternica iz Prištine. 

Ministar Vučević: Strašni pritisci na Srbiju, krajnja meta predsednik Vučić

Ministar odbrane Miloš Vučević, komentarišući 'slučaj Radoičić', rekao je da je Srbija izložena ozbiljnim pritiscima, ali da u zemlji postoji vladavina prava i da je na tužilaštvu teret dokazivanja.

 ,, Državni organi pokrenuli su proceduru u skladu sa zakonom, kao i u slučaju svakog drugog građanina koji bi se našao u sličnoj situaciji. Ono što smo najavili da ćemo raditi kao država jeste da ćemo utvrditi sve činjenice koje su nama dostupne. Videćemo šta će predistražne ili istražne radnje utvrditi '' kazao je Vučević i naveo da Kurtiju nije meta samo Radoičić.

,, Njima je Radoičić meta u smislu fizičke likvidacije, kao i svi oni Srbi koji su se našli u okolini manastira Banjska 24. septembra, a krajnji politički cilj su državno rukovodstvo Srbije i predsednik Vučić. Ne treba se baviti time kakav utisak Srbija ostavlja na Zapad ili Istok, već se treba baviti utvrđivanjem činjenica. Izloženi smo ozbiljnim političkim pritiscima, da ne kažem ucenama, ali jedna suverena i nezavisna država donosi odluke u skladu sa svojim Ustavom i zakonima, a ne da bi se nekom dopala'' istiakao je Vučević. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike