Stiže još 200 britanskih vojnika na Kosovo i Metohiju: Otkriveni svi detalji!

01.10.2023

20:22

0

Autor: N.P.

Jedinica britanske vojske dodeljena je komandantu NATO sanga na KiM, na poseban zahtev vrhovnog komadanta savezničkih snaga za Evropu američkog generala Krisa Kavolija

Stiže još 200 britanskih vojnika na Kosovo i Metohiju: Otkriveni svi detalji!
Copyright Profimedia

Vlada Velike Britanije saopštila je danas da će povećati broj vojnika u sastavu Kfora, a da će još 200 vojnika poslati na Kosovo i Metohiju.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, nakon zahteva vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu, vojnici će biti raspoređeni u narednim danima.

- Nakon zahteva vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu i odobrenja Severnoatlantskog saveta, Ujedinjeno Kraljevstvo će u narednim danima rasporediti oko 200 vojnika iz 1. bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa da se pridruže britanskom kontingentu od 400 vojnika koji je već u zemlji kao deo godišnje vežbe - navodi se u saopštenju Vlade Velike Britanije.

Jedinica britanske vojske dodeljena je komandantu NATO sanga na KiM, na poseban zahtev vrhovnog komadanta savezničkih snaga za Evropu američkog generala Krisa Kavolija.

 - Ovo raspoređivanje svedoči o liderstvu i agilnosti Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva i obezbediće dodatnu snagu i stručnost NATO-u, kao deo naše nepokolebljive posvećenosti alijansi - dodaje se u saopštenju.

Profimedia
 

Admiral Toni Radakin, načelnik Štaba za odbrane rekao je da Velika Britanija nastavlja da bude osnovni deo NATO.

On je saopštio da širenje britanske podrške Kforu naglašava nepokolebljivu posvećenost Velike Britanije NATO paktu.

Takođe je objasnio da će oni biti i na raspolaganju za izvođenje operacija u skladu sa mandatom Kfora za očuvanje bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na KiM.

Ministar oružanih snaga Džejms Hepi najavio je u maju da će Velika Britanija nastaviti da doprinosi misiji NATO-a najmanje do 2026. godne.

Snage Velike Britanije su preuzele ključnu ulogu u očuvanju mira i jačanju bezbednosti u regionu više od dve decenije, i zajedno sa svojim saveznicima nastavljaju da pokazuju kolektivnu snagu u suočavanju sa složenim pitanjima sa kojima se svet danas suočava, dodaje se u saopštenju.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike