Starović: Mnoga pitanja o događajima u Banjskoj još čekaju odgovor - naredba je glasila "pobijte ih sve"

29.09.2023

09:12

0

"Za nas je posebno važno da se precizno utvrde sve činjenice kako je došlo do pogibije trojice Srba, s obzirom da postoje sada već veoma kredibilna svedočenja"

Starović: Mnoga pitanja o događajima u Banjskoj još čekaju odgovor - naredba je glasila "pobijte ih sve"
Nemanja Starović - Copyright Tanjug/Rade Prelić

O događajima u nedelju u Banjskoj na KiM sada znamo mnogo više, ali i dalje su otvorena pitanja zašto KFOR nije došao na lice mesta i bio aktivniji, zašto od strane tzv. kosovske policije nije bio dozvoljen pristup misiji Euleksa, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva odbrane Nemanja Starović.

Starović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, postavio pitanje zašto se Euleksu ne dozvoljava aktivnija uloga u istrazi, kao i zašto se ne dozvoljava ono što Srbija traži a to je da nezavisna komisija u kojoj bi učestvovali i naši patolozi ispita ostatke tela ubijenih Srba.
Dodao je da odgovora na zahtev Srbije o našem učešću u istrazi još nema.

"Za nas je posebno važno da se precizno utvrde sve činjenice kako je došlo do pogibije trojice Srba, s obzirom da postoje sada već veoma kredibilna svedočenja koja govore da su u najmanje dva slučaja Srbi ubijeni nakon ranjavanja i polaganja oružja, a da je u najmanje jednom slučaju Srbin ubijen iz vatrenog oružja nakon što se predao sa razdaljine manje od jednog metra, u maniru klasične egzekucije", rekao je Starović.

Ocenio je da je reč o velikom zločinu i da Srbija apeluje na sve u međunarodnoj zajednici da ne izlaze sa ishitrenim zaključcima vezanim za tragične događaje od 24. septembra. 

Starović je nedelju, 24. septembar, ocenio kao jedan od najtragičnijih dana u našoj novijoj istoriji, kada se desila najveća eskalacija nasilja na Kosovu i Metohiji u poslednjih 19 godina.

Naveo je da se sada o tim događajima zna mnogo više nego što se znalo u nedelju ili ponedeljak i da vlastima u Srbiji, shodno objektivnim ograničenjima koja proističu iz činjenice da naši državni organi nemaju punu efektivnu vlast na KiM, nije bilo lako da utvrde sve činjenice i da zato ima još otvorenih pitanja.

" Danas ipak znamo mnogo više nego što smo znali u nedelju ili ponedeljak. Poznato je da je u noći 23. na 24. septembar grupa Srba postavila putnu blokadu u selu Banjska, u toku iste noći je došlo do pokušaja od strane tzv. kosovske policije da se ta blokada ukloni i u oružanom obračunu koji je usledio jedan pripadnik tzv. kosovske policije je poginuo", ispričao je Starović.

Dodao je da za to ubistvo nema opravdanja i da je neophodno utvrditi ko je za to odgovoran ali, kako je rekao, po onome što se do sada zna, ubistvo kosovskog policajca nije predstavljalo cilj ili nameru onoga što je sprovedeno od strane srpskih pobunjenika te noći.

Naveo je da je nakon toga, u jutarnim satima pokrenuta opsežna akcija u kojoj je učestvovalo više stotina pripadnika kosovske policije.

"Odbijen je pokušaj bilo kakvog mirnog razrešenja situacije na terenu i naredba, po onome što znamo, zapravo je glasila "pobijte ih sve", rekao je on.

Ocenio je da prištinska strana pokušava da, kada je reč o tragičnim događajima od 24. septembra u Banjskoj, posledicama opravda uzroke, koji su do njih doveli.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike