Vučić za Rojters: Kurti je uzrok svih problema na Kosmetu

28.09.2023

19:13

0

Autor: 24sedam

On je negirao navode o bilo kakvoj umešanosti Srbije u incident u Banjskoj

Vučić za Rojters: Kurti je uzrok svih problema na Kosmetu
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić - Copyright TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

"Uzrok svih problema na Kosovu je Aljbin Kurti", poručio je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za Rojters.

On je negirao navode o bilo kakvoj umešanosti Srbije u incident u Banjskoj, jer "to što se desilo svakako nije odgovaralo Beogradu".

Vučić je rekao da Aljbin Kurti želi da protera Srbe sa Kosova i da koči kompromisno rešenje neophodno za popravljanje odnosa Beograda i Prištine.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs
 

- Uzrok svih problema na Kosovu je Aljbin Kurti. On je taj koji je sve ovo doveo - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je Kurtijevo odbijanje da formira Zajednicu srpskih opština, telo koje bi prema odredbama sporazuma Beograda i Prištine iz 2013. godine obezbedilo kosovskim Srbima veću autonomiju, podstaklo tenzije koje su dovele do nasilja u Banjskoj, piše Rojters.

- Za nas je pozicija na Kosovu očigledno užasna, ali moramo da budemo uz svoj narod, da se trudimo da sačuvamo mir - rekao je Vučić i naveo da je rešenje uvek u dijalogu.

On je podsetio da je Beograd osudio ubistvo policajca u Banjskoj i dodao da će Srbija "pokrenuti postupke pred nadležnim pravosudnim organima" i istražiti osumnjičene.

"Koja su to krivična dela, to je pitanje za tužioca", rekao je Vučić.

On je optužio Kosovsku policiju da je ubila jednog od naoružanih napadača "sa udaljenosti od jednog metra", nakon što se predao, opisujući to kao "pogubljenje".

Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu
 

Vučić je negirao navode kosovske predsednice Vjose Osmani da je Beograd podsticao nasilje, rekavši da Srbija neće imati koristi od toga, jer bi to ugrozilo njenu poziciju u pregovorima sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU.

- Zašto bi ovo bilo od koristi za Beograd? Šta bi bila ideja? Da uništimo našu poziciju koju gradimo godinu dana? Da ovo uništimo za jedan dan? ... Srbija ne želi rat - poručio je Vučić.

Predsednik je rekao da će Srbija istražiti poreklo oružja zaplenjenog nakon incidenta od strane Kosovske policije.

Takođe, naveo je da će Milana Radoičića, koji je, prema navodima vlasti u Prištini, prisustvovao pucnjavi, "pozvati tužilac".

Rojters podseća da Srbija smatra Kosovo svojim integralnim delom i, uz podršku brojnih zemalja, uključujući članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koje imaju veto, Rusiju, Kinu i pet članica EU, odbija da prizna njegovu nezavisnost. Beograd finansira škole, javni zdravstveni sistem i većinu drugih institucija u delovima Kosova gde Srbi čine većinu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike