Šef Kurtijeve "policije": Šaljemo još specijalaca na sever!

28.09.2023

11:43

0

Hodža nije izneo detalje o tome koliko su kapaciteti "specijalne jedinice" ojačani, ali je rekao da je "kosovska policija" u stalnoj koordinaciji sa Kforom i Euleksom

Šef Kurtijeve "policije": Šaljemo još specijalaca na sever!
Copyright Tanjug/Dopisništvo KIM

Generalni direktor tzv. kosovske policije Gazmend Hodža rekao je da je povećano prisustvo tzv. specijalne policije na severu nakon dešavanja u Banjskoj, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Hodža nije izneo detalje o tome koliko su kapaciteti tzv. specijalne jedinice ojačani, ali je rekao da je tzv. kosovska policija u stalnoj koordinaciji sa Kforom i Euleksom.

- Pojačali smo prisustvo i budnost oko granične zone. Takođe, pojačali smo prisustvo specijalne jedinice tzv. Kosovske policije na severu Kosova. Malo smo smanjili patrole običnih policajaca, jer oni nemaju toliki nivo zaštite da se suoče sa svakim mogućim napadom - rekao je Hodža.

Na drugoj strani, Srđan Simonović iz Humanog centra u Severnoj Mitrovici kaže za Radio Slobodna Evropa da se neprijateljstvo lokalnog stanovništva prema tzv. kosovskoj policiji, generalno gledano, nastavlja još od posleratnog perioda 1999. godine.

- Pravni naslednik OVK, u prvom talasu, bila je tzv. kosovska policija, a kasnije i tzv. odbrambene snage Kosova. Tzv. kosovska policija je tradicionalno nastavak OVK i u tom kontekstu Srbi je uvek vide kao neprijatelja - kaže Simonović.

U noći između subote i nedelje u selu Banjska došlo je do sukoba lokalnih Srba i tzv. kosovske policije u kojem su poginula četvorica Srba i jedan policajac.

Nastradali su Igor Milenković i Bojan Mijailović iz Zvečana kao i Stefan Nedeljković iz Zvečana,  dok je identitet četvrtog lica za sada nepoznat.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike