Selaković sa predsednikom Angole: "Naše zemlje su posvećene istim vrednostima"

21.08.2021

10:16

0

Autor: M. I.

Srbija i Angola su dve prijateljske i bratske zemlje, rekao je Selaković

Selaković sa predsednikom Angole: "Naše zemlje su posvećene istim vrednostima"
Copyright TV Happy printscreen

Ministra spoljnih poslova Srbije Nikolu Selakovića tokom današnje posete Angoli primio je predsednik te zemlje Žoao Lourens sa kojim je razgovarao o potrebi da se istorijsko prijateljski i bratski odnosi dve zemlje na političkom nivou preslikaju i na polje ekonomije.

Selaković je novinarima, nakon sastanka s Lourensom, kazao da je danas iskoristio i priliku da predsedniku Angole izrazi zahvalnost Srbije na principijelnom stavu te afričke države kada je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje, odnosno po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

pročitajte još:

Šef srpske diplomatije je kazao i da je preneo pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića predsedniku Lourensu i prijateljskom narodu Angole.

– Srbija i Angola su dve prijateljske i bratske zemlje, zemlje koje imaju odnos koji se može okarakterisati kao prijateljski, otvoren i iskren. Mi smo dve zemlje koje su posvećene istim vrednostima, poštujemo međunarodno pravo, podržavamo se u međunarodnim organizacijama – kazao je Selaković, dodajući da je ključno za buduće odnose da se uspostavi mnogo bolja saradnja u oblasti ekonomije.

On je istakao da postoji mnogo mogućnosti za dve zemlje da uspostave mnogo bolju ekonosmku saradnju i dodao da je za to potrebno organizovati sastanak dva predsednika koji bi pratio i privredni forum.

– Takav sastanak bi bio veoma dobar znak za srpske kompanije i privrednike da dođu u Angolu da investiraju ovde i zaposle građane ove zemlje – naveo je šef srpske diplomatije i dodao da trenutno u toj zemlji juga Afrike posluje nekoliko srpskih kompanija, ali da to nije dovoljno i da se mora podići na viši nivo.

Govoreći o zajedničkim vrednostima koje dve zemlje poštuju, Selaković je kazao da su one prepoznate još pre 60 godina kada se afrički narod borio za svoju slobodu i protiv kolonijalizma, za svoja prava.

pročitajte još:

U to vreme, pre 60 godina u Beogradu, tadašnjoj prestonici SFR Jugoslavije, održana je prva Konferencija Pokreta nesvsrtanih i Pokret je osnovan tada, podsetio je Selaković.

Dodao je da očekuje da delegacija Angole učestvuje na konferenciji kojom će se ove godine u oktobru obeležiti 60. godišnjica osnivanja Pokreta u Beogradu.

Selaković se danas u Luandi sastao i sa ministrom inostranih poslova Angole Tete Antoniom, nakon čega je sa ministarkom zdravlja te zemlje Silvijom Lutukutom potpisao ugovor o donaciji 50.000 doza Sputnjik V vakcina protiv virusa korona kojima Srbija pomaže Angoli u borbi protiv virusa korona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike