Dačić: Međustranački dijalog donosi rezultate, ali nekima su izborni uslovi alibi za manjak podrške

22.08.2021

09:16

0

Stranke koje imaju političku odgovornost, izuzetno dobro reaguju na pitanja od državnog i nacionalnog interesa

Dačić: Međustranački dijalog donosi rezultate, ali nekima su izborni uslovi alibi za manjak podrške
Copyright Ivica Dačić, Tanjug/Miloš Milivojević

Međustranački dijalog već donosi rezultate, razgovori su izuzetno konstruktivni, i nisu rezultirali samo većem prisustvu opozicije na RTS-u i RTV-u, nego i stvaranju bolje atmosfere u društvu, izjavio je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

On je za “Politiku” rekao da je to važno i da se pokazalo da, bez obzira na međustranačke razlike, stranke koje imaju političku odgovornost, izuzetno dobro reaguju na pitanja od državnog i nacionalnog interesa.

pročitajte još

-Iskoristili smo volju koju je pokazao predsednik (Aleksandar) Vučić da se razgovara o Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj i dogovorili da konsultacije o takvim pitanjima budu redovne. To je veoma važno i za atmosferu u društvu, ali i za državne i nacionalne interese, ukazao je Dačić.

Dodao je da je, međutim, najveći problem srpske političke scene što neki koji sebe nazivaju političarima, a što, kako kaže, “zbog svoje neodgovornosti nikako nisu”, uopšte nemaju svest da postoje neka državna i nacionalna pitanja, koja su iznad svakog drugog pitanja.

Na pitanje dokle se stiglo na “drugom koloseku” međustranačkog dijaloga, Dačić je rekao da je tu, gde se s grupacijama stranaka oko Dragana Ðilasa, Vuka Jeremića i Borisa Tadića razgovara uz učešće evroparlamentaraca, praktično sve još na početku.

Sledeći sastanak je dogovoren za 17. ili 18. septembar, uz obavezu da evroparlamentarci do 1. septembra dostave neki tekst. Od ove grupacije sa drugog koloseka nikakav zvaničan predlog nismo dobili, osim od Borisa Tadića. Što se tiče grupacija oko Ðilasa i Jeremića, oni su, kažu, svoje predloge dostavili evropskim evroparlamentarcima, rekao je Dačić.

On smatra da se može postići dogovor o prikupljanju potpisa, njihovom overavanju, biračkim spiskovima, medijskom predstavljanju, biračkom danu, ističući da su to realne stvari gde postoji “velika spremnost vlasti i predsednika Aleksandra Vučića da se razgovara i dođe do dogovora”.

-Ali, ovde je problem što neko izborne uslove tretira kao svoj alibi za nedostatak podrške – da može da kaže kako neće da učestvuje, jer su loši izborni uslovi, a inače bi pobedio, kaže Dačić.

Kako kaže, treba da se vidi šta Evropski parlament predlaže u smislu poboljšanja izbornih uslova i naglašava da je siguran da oni koji od evroparlamentaraca očekuju da sve njihove “nerealne zahteve bespogovorno isporuče nama, neće biti zadovoljni, jer evroparlamentarcima to ne pada na pamet”.

Na pitanje kako će izaći na parlamentarne izbore sledeće godine, Dačić kaže da s predsednikom Vučićem još nije razgovarao o modalitetima zajedničke saradnje, ali da je sigurno da će imati zajednički nastup.

-Sigurno je da ćemo jedni drugima pomagati, to jest da ćemo se zajedno boriti protiv onih za koje mislimo da rade na štetu Srbije. Realno je očekivati da ćemo imati jednog predsedničkog kandidata. U narednih mesec dana ćemo odlučiti šta je bolje za naše stranke, da li da idemo na jednoj izbornoj listi ili na odvojenim za parlamentarne i beogradske izbore, rekao je Dačić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike