Sedište projekta "Velika Albanija" je u Prištini, to jasno pokazuju dešavanja iz Severne Makedonije: Stoilković o Kurtijevoj poseti Tetovu

22.08.2023

18:00

0

Dešavanjima u Tetovu ogoljena je dvoličnost EU

Sedište projekta "Velika Albanija" je u Prištini, to jasno pokazuju dešavanja iz Severne Makedonije: Stoilković o Kurtijevoj poseti Tetovu
Ivan Stoilković - Copyright Printscreen / Youtube / in4snet

Poseta premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija Severnoj Makedoniji, tačnije Tetovu, samo je potvrdila da se sedište projekta "velike Albanije" pomera sa Tirane na Prištinu, ali i da isti projekat ima pristalice i u Severnoj Makedonij.

Foto: Printscreen
 

- Poseta Kurtija u Tetovu jasan je pokazatelj da se epicentar projekta "velika Albanija" pomera. On više nije u Tirani, već je prešao u Prištinu, i onda se epcinetar u talasima širi i na region, a videli smo da ima pristalica i u Severnoj Makedoniji koje podržavaju taj projekat - rekao je u intervjuu za 24sedam Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba i jedini predstavnik srpskog naroda u Sobranju.

Kurtijeva poseta Tetovu i mahanje zastavama "velike Albanije" jasan je pokazatelj javne promocije ovog projekta. Stoilković ističe da je reakcija makedonske političke strukture izostala, tačnije da su preko svega prešli ćutke.

Profimedia Printscreen/Youtube
 

- Bez obzira na javnu promociju Velike Albanije, makedonska struktura prešla je preko toga maltene ćutke, prvo opštim reakcijama, a onda pranjem sledećeg dana na reakcije koje su rekli. Tako da je negde izostala reakcija. Proces podrške "velikoj Albaniji" je u toku i to je fakat, a vlast koja to na neki način pokušava da zataška ili da se pravi da ne vidi, samo doprinosi promociji. Stvari teku uobičajeno kada je reč o ostvarivanju interesa velikoalbanskih nacionalista i to je jednostavno tako. Ne pita se Kurti mnogo tu i ne može da bira, on je poslat da ovo uradi nekoliko dana pre zakazane sednice Sobranja vezano za izmene Ustava kojima bi Bugari bili uneseni u preambulu kao konstruktivni narod.

Predsednik Demokratske partije Srba kaže da je država trebalo drugačije da reaguje.

- Kada pričamo o ovim stvarima, pričamo o sredstvima koje državi stoje na raspolaganju. Ne možete da kažete da neko koga ste priznali za državu i neko ko vam dolazi u posetu da je on privatno lice. Zato što Kurti ne može da uđe na teritoriju kao zvanično lice ako ne bude prijavljen, ako nema policisjku zaštitu i slično. Sve se to radi i na neki način i pod pokroviteljstvom države. Ne treba biti suviše naivan pa stvari posmatrati da se to slučajno dogodilo u Tetovu. Ne može da se kaže da se slučajno dogodilo. Zamislite da vam dođe predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Crnu Goru i da pozove na miting Srba u Podgorici, pa šta bi to bilo. Stvari bi se sasvim drugačije tumačile. E tako je i sa ovom posetom Kurtija Tetovu. Skoplje ne sme da ćuti na ova dešavanja - objašnjava on.

Stoilković dodaje da je Severna Makedonija morala da sagleda sve političke činjenice i da ne dozvoli poniženje države, a da se upravo to dogodilo.

Položaj Srba u Severnoj Makedoniji

Stoilković objašnjava da je položaj Srba, počeo da se menja još od 2016. godine.

- Što se tiče položaja srpskog naroda, stvari su počele da se menaju 2016. godine dolaskom na vlast Zorana Zaeva, kada je Makedonija iz multietničke i multikulturne priče prešla u dvonacionalnu priču, dakle stvaranje dvonaicionalne države. Jednostavno stvari više ne funkcionišu kako treba. Ono što zabrinjava nije ugrožavanje prava Srba i drugih pripadnika nacionalnih zajednica, već uništavanje prava države, uništavanje mogućnosti da se bilo šta radi u toj državi. Stvari su politički usmerene u drugom pravcu, a to je stvaranje dvonacionalne države gde će Albanci imati apsolutnu većinu, a sa druge strane Makedonci koji su u sopstvenoj državi ugroženi i žale se na ugroženost, neće imati kome da se obrate za ostvarivanje svojih prava. Videćemo kako će stvari teći dalje. Napomenuo bih samo da aktuelna Vlada Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem čini sve da se srpskom, ali i makedonskom narodu olakša da preživi ove sigurno najteže trenutke do sada. Narod će to umeti da ceni.

- Država je morala da sagleda sve političke činjenice sa jedne strane, i sa druge da ne dozvoli poniženje države. U ovoj situaciji Makedonija je toliko nacionalno i državno ponižena da je to neverovatno. Dolazi vam neko sa strane, drži vam političke govore i na kraju vam maše zastavama "velike Albanije", a domaćini koji ga dočekuju po sistemu "dobrodošli u Veliku Albaniju". Severna Makedonija je morala da reaguje državnički, da štiti svoje nacionalne interese i da se spasi poniženja, što u ovom slučaju nije bilo tako.

Na sve ovo izostala je i reakcija i iz Evropske unije.

- Reakcija EU je izostala, iako su bili obavešteni o ovom događaju. Ja sam lično obavestio nekoliko zapadnih država o svemu ovome, ali reakcije nije bilo, kao i do sada u nekoliko situacija. Kurti je ovim ogolio dvoličnost politike EU. Ovakvim odnosm EU je Severnu Makedoniju izložila čerečenju suseda, pretvorivši je u plen besomučnog lova u mutnom gde se sada tzv. Kosovo i Bugarska takmiče ko će više suvereniteta i teritorije da otkine od lovine u agoniji. EU i dalje glumi da je gluva, da ne čuje vapaje - zaključuje Stoilković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike