"Čeka nas vruća jesen, biće svega", predsednik Vučić iz Atine: Ne očekuje se veća cena struje, nafta me brine

22.08.2023

09:01 >> 10:29

0

Vučić je sa Zelenskim pričao oko pola sata

"Čeka nas vruća jesen, biće svega", predsednik Vučić iz Atine: Ne očekuje se  veća cena struje, nafta me brine
Copyright Printscreen/RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Atini sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Dvojica lidera razgovarala su oko pola sata.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Atine i govorio o detaljima sastanka sa predsednikom Ukrajine, ali i o detaljima večere sa liderima regiona koja je održana sinoć.

- Sinoć smo imali tu večeru na kojoj je bila zapadnobalkanska šestorka plus Andrej Plenković, plus bugarski, rumunski premijeri i Volodimir Zelenski, kao i Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen. Ja ću pokušati da vam kažem šta je bila tema tih neformalnih razgovora. Upravo sam završio sastanak sa Zelenskim. Razgovarali smo sa Ursulom i ona i Mišel su objasnili kako EU za oktobar mesec priprema program rasta za balkasnke zemlje - rekao je predsednik Vučić.

Printscreen/RTS
 

 

On dodaje da je za Srbiju važno da se vrlo racionalno sve sagleda.

Instagram printscreen/ buducnostsrbije
 

- Važno je to što su rekli o jedinstvenom ekonomskom tržištu. Nije lako za nas, ali to znači da ćemo da privlačimo investicije. Bilo je interesantno slušati ljude.Video sam da je Kovačevski veoma jako reagovao protiv Aljbina Kurtija zbog onoga što se dešavalo u Tetovu. Vrlo sadržajan govor je imao, što je za mene teško da priznam, Andrej Plenković. Naše je da gledamo da izvučemo što više za našu zemlju. Nismo se saglasili sa tim da se uvedu sankije Rusiji - rekao je predednik.

Osvrnuo se i na sastanak sa Zelenskim koji je nedavno završen. 

- Imao sam prijatan i otvoren sastanak sa Zelenskim. Rekao sam mu da mi poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine. Nastaviće to da čini, razgovarali smo o različitim oblicima saradnje u budućnosti. Da vidimo šta je to što sve možemo da radimo u budućnosti zajedno. Objasnio sam mu sve oko KiM, mislim da neće biti promena Ukrajine prema poštovanju našeg teritorijalnog integriteta. Nadam se da ćemo sa Ukrajinom nastaviti dobru saradnju. Naš je posao da štitimo svoje interese i da čuvamo svoje interese. Očekuje nas vruća politička jesen u Evropi. Ne očekuje se rast cene struje, ali me brine šta će biti sa naftom. Videćemo kako će stvari da se odvijaju - objasnio je Vučić. 

Instagram printscreen/ buducnostsrbije
 

On je objasnio da mu nije baš najjasnije kako je to Bregović dobio zabranu ulaska u Moldaviju zbog pesme "Kalašnjikov", ali i da će sa svojim moldavskim prijateljima pričati o tome pošto su odnosi dve zemlje na boljem nivou, produbljeni.

- Nije mi jasno kako neko zbog pesme "Kalašnjikov" može da bude ugrožen i da traži zabranu nekome da ulazi u zemlju. Moraćemo da razgovaramo sa našim moldavskim prijateljima.

O izborima

Predsednik je u Atini upitan da prokomentariše stav opozicije oko izbora.

- Spojeni izbori ubijaju demokratiju. Najbolje da oni sami odlučuju šta oni hoće. Smetaju im spojeni izbori, ako budu svi ti izbori, i ako neka lista ponese ime Aleksandar Vučić, onda će to da im smeta. Ima racionalnih ljudi u opoziciji, ja to poštujem, ali mislim da je njima problem da ako se pojavi moje ime i ne bi mogli da pobede. Oni su već pobedili u Beogradu, čeka se samo verifikacija, ali pustite i nas da se borimo, da se borimo rezultatima. Mogli su oni da odlučuju kada će da budu izbori, ali ne mogu oni da odlučuju koji će izbori da budu. Još jednom im čestitma na pobedi u Beogradu, kažu da će biti napeto u Srbiji, ajde videćemo - zaključio je predsednik.

On je dodao da slede sastanci sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, a onda dsa grčkim premijerom Micotakisom. 

Nakon toga sledi povratak u Beograd gde se večeras očekuje takođe nekoliko važnih sastanaka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike