24sedam otkriva: Ovo je pravi razlog smene Gojka Perovića

24.08.2021

10:07 >> 12:32

0

Autor: 24sedam

Bivši rektor Cetinjske bogoslovije je već duže vreme na vezi” sa nekim stranim obaveštajnim strukturama

24sedam otkriva: Ovo je pravi razlog smene Gojka Perovića
Copyright Gojko Perović, Profimedia

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) razrešio je dužnosti rektora Cetinjske bogoslovije Gojka Perovića i on će biti stavljen na raspolaganje svom nadležnom eparhijskom arhijereju.

Kako 24sedam ekskluzivno saznaje, pravi razlog smene Perovića je to što je vrh SPC dobio saznanja da, sada već bivši rektor Cetinjske bogoslovije, sarađuje sa stranim službama i u svom delovanju nameće mišljenja stranih ambasada kao mišljenje Crkve.

pročitajte još:

U prilog ovome govori i to da su, odjednom, mediji bliski DPS-u i Milu Đukanoviću stali u “odbranu” Perovića, navodeći da se radi o političkoj smeni. Istina je, međutim, da je bivši rektor Cetinjske bogoslovije već duže vreme “na vezi” sa nekim stranim obaveštajnim strukturama koje deluju na prostoru Crne Gore i Balkana.

Inače, javnosti je malo poznato da je Perović predvodio grupu separatista u SPC u Crnoj Gori, kojima je krajnji cilj bilo stvaranje autokefalne crkve. Tako je on još 2007. godine u intervjuu za “Vijesti” tvrdio da su “nacionalni nazivi crkava prevaziđeni”, te da nema razloga da crkva ima pridev “srpska” u svom nazivu. Da li je to njegov lični stav ili je do njega došao tokom saradnje sa stranim strukturama – ostaje da se vidi.

Podsetimo, Sveti arhijerejski sinod SPC juče je razrešio Gojka Perovića sa mesta rektora Cetinjske bogoslovije. Kako se navodi u saopštenju koje je potpisao patrijarh srpski Porfirije, razlozi za ovakvu odluku leže u lošem stanju u Bogosloviji Svetog Petra Cetinjskog. Odluka se zasniva i na određenim negativnim postupcima uprave, na koje je u svom izveštaju ukazao mitropolit dabrobosanski Hrizostom posle posete ovoj školi u aprilu.

– Shodno saglasnosti postignutoj na jednoj od ranijih sednica Svetog arhiijerejskog sinoda, a na osnovu člana 231 Ustava SPC, protojereja-stavrofora Gojka Perovića, rektora Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju, sa 31. avgustom ove godine razrešiti svih dužnosti u ovoj školi i staviti ga na raspolaganje svom nadležnom eparhijskom arhijereju – piše u odluci koju je potpisao patrijarh Porfirije.

pročitajte još:

Naime, mitropolit dabrobosanski Hrizostom je posle posete Cetinjskoj bogosloviji, krajem aprila ove godine, podneo Sinodu opširan i prilično negativan izveštaj, navodeći da ta ustanova “malo liči na školu”. Mitropolit je, prema pisanju pojedinih medija koji se pozivaju na nezvanične ali pouzdane izvore, izneo zamerke na rad rektora sveštenika Gojka Perovića, te da mu primarna obaveza nije unapređenje kvaliteta škole na čijem je čelu.

Zamera mu se da više vremena posvećuje svom imidžu kroz javne nastupe, te da je zbog sve aktivnijeg političkog angažmana zapostavio Bogosloviju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike