"Ukrajina bi priznanjem tzv. Kosova srušila principe na kojima se zasniva njihova odbrana, ne verujem da će Zelenski to uraditi"

10.08.2023

22:31

0

Pružio sam ruku Zelenskom, Ukrajina nije priznala Kosovo, mi nemamo problema sa njima, rekao je Vučić

"Ukrajina bi priznanjem tzv. Kosova srušila principe na kojima se zasniva njihova odbrana, ne verujem da će Zelenski to uraditi"
Copyright AP Photo/Francisco Seco Tanjug/Rade Prelić

Predsedik Srbije Aleksandar Vučić je komentarisao i izjavu diplomate Duška Lopandića, koji je tražio da se pošalje veća pomoć Ukrajini, a zatim dodao da je sve to kao zona sumraka.

- Duško Lopandić je bio naš ambasador u Briselu. Ja sam ga postavio, koliko se sećam. Pričao sam sa njima mnogo puta, bio je manji od makovog zrna. Ja volim da čitam ono što je on napisao, iako nisam u svemu saglasan, a ovo što sada radi je političko beščašće, i ja ne razumem zašto to radi. Zašto jednom dobrom piscu istorijskih udžbenika je ovako nešto bilo potrebno. A sa druge strane, da odem u Kijev ili da uvedemo sankcije Rusiji, on bi bio prvi koji bi rekao ovo nam nije trebalo, imaćemo višu cenu gasa, prekinuli smo istorijske veze. Da budem iskren, svima nije moguće ugoditi. Iznenađen sam njegovim ponašanjem, ali ne mogu da govorim o svemu što znam, bolje mi je da ćutim. Kada sam se sreo sa Zelenskim u Kišinjevu, gde su bili prisutni svi iz Evrope, Gzavije Betel je predložio da nas upozna. Pružio sam ruku Zelenskom, Ukrajina nije priznala Kosovo, mi nemamo problema sa njima - rekao je on.

Predsednik dodaje da je sa ukrajinskim predsednikom razgovarao četiri minuta, i da je bio iznenađen pošto je on mnogo više znao o Srbiji nego što je mislio.

- Mereško kaže da će Zelenski doneti odluku. Zelenski je mnogo inteligentniji od Mereška, ali oni bi priznanjem Kosova srušili sve svoje principe, na kojima se zasniva njihova odbrana. Neki Mereško to ne može da razume. Kada niste Amerikanci, Nemci ili Englezi, Kinezi ili Rusi, onda morate da se držite neke politike, prava i principa. Mada moram da kažem da se Kina striktno drži međunarodnog prava.

Printscreen/Happy TV
 

 

Vučić se osvrnuo na rat u Ukrajini i rekao da su mnogi na početku očekivali da će Rusija brže "obaviti posao".

- Kada su posle povratka Hersona i Harkovske oblasti u ruke Ukrajine, ljudi su očekivali da će Ukrajina brže povratiti teritoriju. Ceo Zapad im daje oružje. Sada je jasno da od toga nema ništa. Tu nema lakog kraja, vodi se rat iscrpljivanja, i uz svu snagu Zapada Rusiju neće pobediti na bojnom polju - kazao je predsednik.

Dodao je da "nije siguran šta Rusija može da dobije politički, i zato bi bilo najbolje da se postigne primirje."

- Vidim inicijative koje dolaze iz nekih arapskih zemalja, nadam se da će nas nešto približiti miru. Mislim da je to i u interesu predsednika Bajdena, svi bi mu rekli kapa dole. Ekonomija bi odmah procvetala, cene energenata bi dramatično pale. Sve bi bilo mnogo lakše. Ja mislim da on zna da je ključno pitanje izbora u SAD ekonomija. Ljude u SAD zanima ekonomija i da žive bolje, i verujem da će njegova politika biti da se zaustavi rat. Iscrpljeni su i Rusija i Ukrajina, iako se ruska ekonomija drži bolje nego što su mnogi očekivali - rekao je on.

Vučić je dodao i da će se Ukrajina decenijama oporavljati od rata.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike