Petković: Poništavanje presude uslov za izlazak Srpske liste, poznato kada će se nastaviti dijalog Beograda i Prištine

26.08.2021

18:28 >> 19:21

0

Autor: A.S.

Direktor kancelarije KiM je naglasio i da nastavak razgovora na najvišem nivou sigurno zavisi od uspešnosti ovih pregovora

Petković: Poništavanje presude uslov za izlazak Srpske liste, poznato kada će se nastaviti dijalog Beograda i Prištine
Copyright Petar Petković/B.P./ATAImages

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je večeras da je uz Ivana Todosijevića, predsednika opštine Zvečan koji je osuđen na dve godine zatvora zbog izjave o Račku, stala cela država Srbija, predsednik Aleksandar Vučić i srpski narod, a da je učešće Srpske liste na lokalnim izborima u direktnoj vezi sa daljim postupanjem Prištine u ovom slučaju.

Kako je Petković rekao za Tanjug TV, međunarodni zvaničnici, EU i druge strane diplomate obavešteni su da se tom presudom podižu tenzije na Kosovu i Metohiji i da se zna kakve će biti konsekvence i posledice te političke presude.

Pročitajte još:

Direktor Kancelarije za KiM je ocenio da je presuda Apelacionog suda u Prištini, kojom je poslanik Srpske liste Todosijević osuđen na dve godine zatvora zbog izjava o Račku sramna, neprihvatljiva i da predstavlja instrument prištinskih političara da se obračunavaju sa srpskim narodom na KiM.

Kako je rekao, advokat Todosijevića će iskoristiti mogućnost vanrednog pravnog leka pred najvišim pravnim instancama privremenih institucija u Prištini, a da će u zavisnosti od toga da li će presuda biti poništena zavisiti učešće Srpske liste na predstojećim lokalnim izborima 17. oktobra.

– Prekršen je Briselski sporazum i postoji šansa za vanredni pravni lek i na toj šansi Priština, takozvani vrhovni sud Kosova, treba da ispravi kršenje sporazuma jer srpski narod neće ostati nem ako se krši sporazum – naglasio je Petković.

On je izjavio i da nikada do sada nismo imali ovako sinhronizovane napade na prvi put ostvareno srpsko jedinstvo na Kosovu i Metohiji i na Srpsku listu koja se uvek dogovara sa Beogradom, jer je ona projekat od nacionalnog značaja i da Srbija neće dozvoliti da bilo ko ugrozi to jedinstvo.

Petković smatra da su takozvani nezavisni kandidati na lokalnim izborima u srpskim sredinama na KiM možda nezavisni od Beograda i srpske države, ali da su itekako zavisni od Aljbina Kurtija.

Direktor Kancelarije za KiM je u vezi konstantnih napada na Srbe, čak i na decu, rekao da se čak 93 napada dogodilo od početka godine do danas na narod i na imovinu, kao i na SPC, grobove i hramove, u poređenju sa ukupno 80 prošle godine.

On smatra da je povećanje incidenata u direktnoj vezi sa izborom Kurtija koji svojom antisrpskom retorikom i ponašanjem dodatno utiče da se to reflektuje među esktremistima koji onda vrše teror nad srpskim narodom.

Petković je rekao da Beograd insistira da se nastavi dijalog i da se u njemu rešavaju sva sporna pitanja, i da je bolje da problem imamo za briselskim stolom nego da ih imamo na terenu.

On je zaključio da bez razgovora imamo samo incidente, a da Priština smišljeno odbija da razgovara ili fingira da razgovara, i da gazi sporazume zato što ne želi dijalog.

O dijalogu Beograda i Prištine

Petar Petković izjavio je večeras da očekuje da će razgovori Beograda i Prištine na tehničkom nivou da se nastave u prvoj polovini septembra.

On je za Tanjug TV rekao da bi u prvoj polovini septembra trebalo da bude zakazan nastavak razgovora u Briselu na tehničkom nivou i da će naša delegacija insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština kao suštinskog dela Briselskog sporazuma i punoj implementaciji dela o pravosuđu koja se odnosi i na presudu Ivanu Todosijeviću.

Pročitajte još:

Petković je naglasio i da nastavak razgovora na najvišem nivou sigurno zavisi od uspešnosti ovih pregovora, a da je srpska strana pokazala da je za dijalog, ali da ima crvene linije, jer, kako je istakao, niko ne može da ponižava srpski narod i gazi Briselski sporazum.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike