Eskobar: Obaveza Prištine je da formira ZSO

18.07.2023

22:04

0

Eskobar je istakao da je sporazum u Ohridu bio "velika prilika za obe zemlje''

Eskobar: Obaveza Prištine je da formira ZSO
Gabrijel Eskobar - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas tokom obraćanja u američkom Kongresu da vlada u Prištini mora da pristupi formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i da obe strane moraju što brže da ispune sve obaveze.

- Kosovo mora da formira ZSO koja bi osnažila opštine sa zajedničkim interesima, jezikom i kulturom za koordinaciju o zajedničkim izazovima u pružanju nekih javnih usluga, uključujući obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i lokalni ekonomski razvoj - rekao je Eskobar predstavljajući izveštaj o angažmanu SAD na Balkanu.

Na pitanje da li premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti kredibilno radi na formiranju ZSO i da li će EU i SAD izvršiti pritisak na Beograd ako ne bude napretka sa te strane, Eskobar je istakao da je sporazum u Ohridu bio "velika prilika za obe zemlje'' da uspostave dobre odnose i otvore vrata ka Evropi.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Istakao je da se politika SAD na Zapadnom Balkanu zasniva na jednostavnom principu - nastavak integracije regiona u evroatlantske strukture.

- Srbija mora prizanti kosovski integritet, simbole, pasoše, lične karte, i da ne blokira Kosovo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Kosovo mora formirati ZSO i posvećeni smo tome da obe zemlje budu svesne svojih zakonskih obaveza i nadamo se napretku u ovoj godini - rekao je Eskobar.

Dodao je da su SAD i EU pozvali na hitnu deeskalaciju, uključujući održavanje novih opštinskih izbora i izbora za gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM uu učešće Srba, kao i na ponovno fokusiranje na primenu sporazuma postignutog u okviru dijaloga uz posredovanje EU.

- Zajedno sa našim evropskim partnerima ostajemo angažovani na Kosovu i Srbiji, pozivajući obe strane da ispune sve svoje obaveze koje su neophodne za nastavak napredovanja na evropskom putu - naveo je Eskobar.

Na pitanje koje korake Kurti mora da učini ka deeskalaciji i kako bi se uklonile američke sankcije, on je ocenio da je reč o posledicama, a ne sankcijama.

- U interesu je Kosova da shvate da moraju da poslušaju evropske savete, pomoći ćemo im da to shvate - rekao je Eskobar.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

On je ponovio da su SAD uvek stajale uz Prištinu, da su priznale legitimitet izbora i gradonačelnika, uprkos protivljenju Srbije i da je jedini zahtev bio da Priština ne postavlja silom gradonačelnike.

Eskobar je istakao da SAD treba da ponudi opcije za "izgradnju otpornosti na spoljne uticaje Rusije", a to je usklađivanje partnera sa standardima EU za nabavku kritičnih infrastruktura i stranih investicija, zatim za suzbijanje dezinformacija i razvijanja čistih, pouzdanih, pristupačnih i raznovrsnih izvora energije.

- Građani Zapadnog Balkana žele bolju budućnost za svoju decu. Naš angažman pomaže u realizaciji tog sna i nastavak dvopartijskog angažmana u Kongresu ostaje ključan za taj uspeh - rekao je izaslanik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike