Premijerka: Vlada Srbije inicijativom "Otvoreni Balkan" želi da olakša protok robe, ljudi, kapitala i usluga

16.07.2023

13:40

0

Ona je obišla prodajno mesto "Open Balkan - elektronska naplata putarine", na naplatnoj stanici Preševo, u smeru ka Severnoj Makedoniji

Premijerka: Vlada Srbije inicijativom "Otvoreni Balkan" želi da olakša protok robe, ljudi, kapitala i usluga
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je danas da Vlade Srbije inicijativom "Otvoreni Balkan" želi da da olakša protok robe, ljudi, kapitala i usluga, kako bi svima u zemlji olakšala svakodnevni život i trgovinu i kako bi povećali standard građana.

- U okviru inicijative "Otvoreni Balkan" mi već imamo važne rezultate, a kada je premijer Dmitar Kovačevski bio u Srbiji videli smo ogromno povećanje međusobne robne razmene - rekla je Brnabićeva.

Ona je obišla prodajno mesto "Open Balkan - elektronska naplata putarine", na naplatnoj stanici Preševo, u smeru ka Severnoj Makedoniji, u društvu predsednika Vlade Severne Makedonije Dmitra Kovačevskog i resornih ministara za saobraćaj, Goranom Vesićem i Blagojem Bočvarskim.

Premijerka je istakla da trenutno tag za jedinstvenu naplatu putarine može da se koristi samo za putnički saobraćaj, a da će od petka biti omogućen i za kamione i privredu.

- U 2022. godini 1,48 milijarde evra robne razmene. Srbija je izvezla nešto manje od milijarde, a Severna Makedonija nešto više od 500 miliona. Mnogo je veće povećanje bilo na strani Severne Makedonije, više od 56, a na našoj strani 16 odsto. Inicijativa "Otvoreni Balkan" je za sve stranke dobra stvar - navela je premijerka.

Zajednički tag za naplatu putarine u Srbiji i Severnoj Makedoniji profunkcionisao je početkom jula. Procenjuje se da u toku letnje sezone dnevno kroz Severnu Makedoniju prođe približno 7.000 vozila sa srpskim tablicama.

Bonus video

Tanjug

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike