Episkop Teodosije se sastao sa Abotom: Izjave britanske parlamentarke Ališe Kerns pogoršale bezbednost SPC na Kosovu i Metohiji

05.07.2023

21:26

0

Vladika je Abotu preneo najdublju zabrinutost povodom najnovije izjave britanske parlamentarke Ališe Kerns

Episkop Teodosije se sastao sa Abotom: Izjave britanske parlamentarke Ališe Kerns pogoršale bezbednost SPC na Kosovu i Metohiji
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Episkop raško-prizrenski Teodosije sastao se danas u manastiru Gračanica sa britanskim predstavnikom u Prištini Nikolasom Abotom.

Vladika je Abotu preneo najdublju zabrinutost povodom najnovije izjave britanske parlamentarke Ališe Kerns koja je iznela tvrdnje da se preko srpskih pravoslavnih crkava na severu Kosova vrši ilegalno unošenje oružja.

Vladika je posebno naglasio da je ova vest, koju je u međuvremenu demantovao KFOR, višestruko pogoršala bezbednost SPC na Kosovu i Metohiji i da ozbiljno može da oteža proces de-eskalacije tenzija na severu Kosova i dijalog. Vladika je ponovio stav naše Crkve da se naša Crkva zalaže za mir među svim građanima na KiM i da ne može dozvoliti bilo kakvu zloupotrebu ili političku manipulaciju sa našim crkavama.

Abot je izrazio zabrinutost zbog trenutnih dešavanja na severu Kosova i Metohije, pomenuvši značajnu ulogu Crkve u unapređenju odnosa među zajednicama, i naglasivši hitnu potrebu za deeskalacijom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike