Brnabić: Bio je ovo naporan, ali dobar dan u Briselu

04.07.2023

17:50

0

"Hvala predsedniku Vučiću što je preuzeo odgovornost i to breme na sebe i dao vladi prostor da se bavi nekim drugim stvarima koje su od ekonomski životnog značaja", rekla je Brnabić.

Brnabić: Bio je ovo naporan, ali dobar dan u Briselu
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je u Briselu imala naporan, ali dobar dan, da je sa dva predsednika - Evropskog saveta i Evropske komisije i sa tri komesara razgovarala o šest tema, od kojih je jedna bila situacija na KiM.

Ona je novinarima, nakon panela "DA, ALI: Vizija budućnosti Srbije u Evropskoj uniji" rekla da su svi u Uniji zabrinuti zbog situacije na KiM, kao i da razumeju napore Srbije da uprkos stalnim provokacijama sačuva mir i stabilnost.

"Stabilnost nam je u životnom interesu, nadam se sardanji sa partnerima. Hvala predsedniku Vučiću što je preuzeo odgovornost i to breme na sebe i dao vladi prostor da se bavi nekim drugim stvarima koje su od ekonomski životnog značaja, od evrointegracija do svega ostalog", rekla je ona.

Prema njenim rečima, osim o KiM i regionalnoj stabilnosti, sa predstavnicima EU je razgovarala o evrointegracijama, za koje je rekla da će Srbija dati sve od sebe da otvori klaster do kraja godine o ekonomskom rastu i razvoju, vladavini prava i energetici, energetskoj tranziciji i zelenoj tranziciji.

"Dogovorili smo da imamo dodatne sastanke i da ćemo u oktobru ili novembru imati novi izveštaj o napretku. Razgovarali smo i o usklađivanju sa zajednoičkom spoljnom bezbednosnom politikom i pitanju kada ćemo uvesti sankcije. Objasnila sam našu poziciju i da smo se uskladili sa vrednostima jer smo osudili agresiju, ali da postoje razlozi zašto ne želimo da uvdemo sankcije. To poglavlje u našim pregovorima nije ni otvoreno, niti se to od nas zahteva u pregovorima", rekla je ona.

Prema njenim rečima, u pregovorima se postepeno usklađuje politika Srbije sa politikom EU. 

"Nadam se da ćemo otvoriti bar klaster broj tri. Sa Varheljijem sam razgovarala da dalje implementiramo reforme gde kasnimo u oblasti prava i medijske strategije. Moramo da završimo i posao u smislu anbandlinga, tu smo usvojili novi predlog zakona kako to razdvajanje da funkcioniše. Biće velika stvar ako to pre oktobra uradimo", zaključila je Brnabić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike