Danas protestna šetnja Srba u Kosovskoj Mitrovici: Na administrativnim punktovima i dalje kolone kamiona

19.06.2023

08:22

0

Okupljanje će biti u 13 časova u Kosovskoj Mitrovici

Danas protestna šetnja Srba u Kosovskoj Mitrovici: Na administrativnim punktovima i dalje kolone kamiona
Tan2022-3-25_123040393_3 - Copyright tanjug/tv most

Posle novih hapšenja Srba i napada specijalnih snaga tzv. kosovske policije na dvoje dece u Žitkovcu kod Zvečana, za danas je zakazana protestna šetnja Srba sa severa Kosova i Metohije.

Okupljanje će biti u 13 časova u Kosovskoj Mitrovici.

Podsetimo, u subotu uveče Kurtijevi specijalci u Žitkovcu kod Zvečana pretukli su dvoje srpske dece od 17 i 15 godina, a u petak uhapsili Nemanju Vlaškovića, kojem je određen pritvor od 30 dana.

Marija Radosavljević, majka dece koja su napadnuta u Žitkovcu, rekla je da nijednoj majci ne bi poželela ono što je ona doživela. Opisala je kako ju je policija sprečila da priđe ćerki i da su iznad devojčice stajala dvojica policajaca s puškama u rukama.

Printscreen/Kosovo online
Marija Radosavljević

Tzv. kosovska policija oglasila se nakon toga sramnim saopštenjem u kojem tvrdi da nisu tačni navodi dvoje dece da su ih policajci maltretirali i tukli i navodi da nije bilo neprofesionalnog ponašanja policijskih pripadnika u tom slučaju.

- Nakon provere lica i motocikla, kao i nakon obavljenog policijskog postupka, tri osobe su puštene. Vredi istaći da su policijske akcije sprovedene u skladu sa zakonskim procedurama i ni u kom slučaju nije bilo neprofesionalnog ponašanja policije. Različite izjave da je policija tukla dvoje dece su neistinite - navodi se u saopštenju.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da niko iz međunarodne zajednice nije reagovao na to što je policija tzv. države Kosovo brutalno pretukla dvoje srpske dece kod Zvečana i upitao njihove predstavnike ''da li to znači da rane srpske dece ne bole''.

Manastir Visoki Dečani pozvao je sve strane da učine sve kako bi se eskalirajući problemi na severu KiM rešavali na miran način.

- Želimo da istaknemo da nasilne policijske mere i zapaljiva retorika ne mogu biti put ka stabilnosti na KiM, niti mogu da izgrade poverenje među građanima. Štaviše, nastavak trenutne situacije i terora, preti široj stabilnosti i bezbednosti svih stanovnika - ističe se u saopštenju.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je odlazak u Vašington na razgovore o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Zabrana za prolaz robe iz centralne Srbije i dalje važi, pa je nesmanjena i kolona teretnjaka na administrativnim punktovima. Kolone putničkih automobila nema, ali ima čekanja zbog detaljne kontrole svakog vozila.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike