Slava besmrtnim herojima: Polaganjem venaca obeležena godišnjica Bitke na Košarama (FOTO)

14.06.2023

10:37

0

Slava besmrtnim herojima: Polaganjem venaca obeležena godišnjica Bitke na Košarama (FOTO)
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Povodom 24. godišnjice od Bitke na Košarama, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić, kao izaslanik predsednika Republike, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, položio je vence na Spomenik herojima sa Košara u Beogradu.


Polaganju venaca prisustvovali su i heroji sa Košara, predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova i članovi porodica.

Okupljenima se obratila Majda Milivojević iz humanitarne Fondacije Majda Milivojević, koja je pročitala pesmu "Majka junaka sa Košara".

 


Godišnjica Bitke na Košarama biće obeležena i Komemorativnom akademijom u Narodnom pozorištu u Beogradu, najavilo je Ministarstvo za rad.

Bitka na Košarama počela je 9. aprila 1999. godine, kada su na karauli na jugoslovensko-albanskoj granici, pripadnici terorističke OVK, uz pomoć NATO avijacije, pokušali da izvrše kopnenu invaziju kroz Juničke planine.

U borbama na Košarama stradao je 21 oficir i podoficir, 50 mladića na odsluženju vojnog roka, 13 vojnih obveznika i 24 dobrovoljca, a ranjeno je 256 boraca.

Borbe na Košarama trajale su do 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije posle Kumanovskog sporazuma povukla sa Kosova i Metohije.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike