Ministar Vučević položio venac na vojnom groblju na Kipru i odao počast palim junacima (FOTO)

13.06.2023

15:12

0

Ministar Vučević venac je položio u pratnji brigadnog generala Gorana Momčilovića i brigadnog generala Sava Iriškića

Ministar Vučević položio venac na vojnom groblju na Kipru i odao počast palim junacima (FOTO)
Copyright printscreen/instagram/Miloš Vučević

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, u prisustvu ministra odbrane Republike Kipar Mihalisa Jorgalasa, položio je danas venac na vojnom groblju Makedonitisa na Kipru.

Ministar Vučević venac je položio u pratnji brigadnog generala Gorana Momčilovića i brigadnog generala Sava Iriškića.

- Junaci, oslobodioci, vi koji ste ispunjeni ljubavlju prema svojoj zemlji odbranili svaki njen pedalj i izvojevali slobodu čuvajući čast svog naroda. Uz izraze dubokog, večnog poštovanja i divljenja, uveren sam da će Republika Kipar zauvek čuvati uspomenu na vaše junačke podvige i slavnu istoriju koju ste ispisali. Neka uspomena na vas večno živi! - upisao je knjigu posetilaca ministar Vučević nakon ceremonije polaganja venca.

printscreen/instagram/Miloš Vučević
 

Vojno groblje Makedonitisa, kako je zvaničan naziv grobnice u naselju Makedonitisa, nalazi se tri kilometra zapadno od Nikozije i tu su sahranjeni Grci i Kiprani koji su izgubili živote tokom turske invazije 1974. godine.

Istorijski događaj povezan sa ovom lokacijom desio se 22. jula 1974. kada je oboren vojni avion „Nortatlas“. 

printscreen/instagram/Miloš Vučević
 

Poginuo je 31 vojnik, a samo je jedan preživeo. Dan nakon obaranja aviona na tom mestu vodila se jedna od najžešćih bitaka - odbrana nikozijskog aerodroma od nadolazećih turskih snaga.

Aerodrom je odbranjen i sledećeg dana je vrhovna komanda Kiparske vojske odlučila da preda aerodrom pod upravu Ujedinjenih nacija, što je i danas slučaj.

printscreen/instagram/Miloš Vučević
 

Na ovom groblju 2018. godine svečano je postavljen avion, identičan onom koji je oboren 1974. godine, a na ulazu u groblje postavljen je spomenik Majci svih nestalih osoba, na kojem su na kamenim pločicama ispisana imena poginulih, navodi se u saopštenju.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike