"Rasprava o ZSO moguća samo u okviru EU dijaloga": Portparol Evropske komisije o KiM i nastavku pregovora

09.06.2023

18:41

0

Visoki predstavnik Žozep Borelj u stalnom je kontaktu sa liderima regiona i država članica EU

"Rasprava o ZSO moguća samo u okviru EU dijaloga": Portparol Evropske komisije o KiM i nastavku pregovora
Jarinje, protesti Srba - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas da je dobrodošao svaki konstruktivan doprinos dijalogu u okviru kojeg se razgovara o Zajednici srpskih opština, ali da se rasprava i izrada statuta može odvijati samo u okviru dijaloga uz posredstvo Evropske unije.

On je naveo da je visoki predstavnik Žozep Borelj u stalnom kontaktu sa liderima regiona i država članica EU, kao i da je Evropska unija spremna da uskoro bude domaćin sastanka o izradi nacrta i da je u kontaktu sa obe strane.

Stano je rekao da je poziv za prvu sednicu o izradi nacrta statuta ZSO poslat Beogradu i Prištini za 5. i 6. jun, ali da sastanak nije mogao da se održi zbog eskalacije situacije na terenu.

Umesto toga, kaže on, specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak je boravio u poseti Beogradu i Prištini, zajedno sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom kako bi razgovarao o ključnim elementima kako bi se nastavilo dalje, u skladu sa Deklaracijom visokog predstavnika EU.

- Razgovori specijalnog predstavnika EU Lajčaka bili su veoma teški, posebno u Prištini. Ova poslednja poseta je potvrdila da strane i dalje imaju suštinski suprotne stavove o mnogim pitanjima - naveo je Stano.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike