Nova era u odnosima Srbije i Indije: Vučić i Droupadi Murmu najavili blisku saradnju dve zemlje

08.06.2023

09:58 >> 12:23

0

Autor: Ekipa 24sedam

Srbija je druga zemlja koju posećuje otkako je stupila na dužnost u julu prošle godine

Nova era u odnosima Srbije i Indije: Vučić i Droupadi Murmu najavili blisku saradnju dve zemlje
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednica Indije Droupadi Murmu stigla je juče u zvaničnu posetu Srbiji, kada ju je na aerodromu dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ispred Palate Srbija danas je organizovana ceremonija svečanog dočeka.

Predsednik Vučić ocenio je da poseta predsednice Indije Droupadi Murmu predstavlja veliku čast za našu zemlju, kojom potvrđujemo novu eru u odnosima Srbije i Indije uz međusobno uvažavanje i razumevanje.

-Hvala Vam što posle pedeset i jedne godine imamo priliku da ugostimo predsednika Indije. Dobro nam došli u prijateljsku Srbiju! poručio je Vučić.

 

 

-Ovo je prva poseta posle više od pola veka i srećan sam što mogu da vam budem domaćin, verujem da ste na svakom koraku mogli da vidite gostoprimstvo, to datira još iz vremena nesvrstanosti, još od vremena uspostavljanja diplomatskih odnosa. Ponosni smo na prijateljstvo i želim da se zahvalim na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, Srbija će se uvek na isti način ponašati prema Indiji i indijskom narodu. Našu saradnju niko ne može da naruši. Razgovarali smo o sveukupnoj saradnji, koja je krenula da se kreće u boljem smeru, današnja poseta biće pokretač te saradnje, verujemo da saradnja može da bude desetostruko veća. Formirana su i neka zajednička tela koja bi trebalo da se bave rešavanjem prepreka i problema i da nam omoguće lakšu saradnju ubuduće. Indijske i naše kompanije razmotriće mogućnost direktnog leta između Delhija i Beograda. Nama bi bilo važno da privučemo indijske turiste. Naša turistička razmena moraće da bude potpomognuta uprošćavanjem viznog režima sa Indijom, kako bismo omogućili lakši dolazak i turista, ali i poslovnih ljudi. Razgovarali smo i u sferi odbrane, imajući u vidu broj stanovnika, Srbija je proizvođač naoružanja, posebno po pitanju artiljerije da napravimo saradnju. Govorili smo i u oblasti farmacije i medicine, rekao je Vučić obraćajući se posle sastanka sa cenjenom gošćom. 

 

-Razgovarali smo o unapređenju saradnje u oblasti kinematografije. It sektor takođe je bila tema. Veštačka inteligencija, Indija će verovatno imati na svetu najveći rast, uskoro ćemo da gradimo peti naučno-tehnološki park u Kragujevcu i ponudićemo indijskim partnerima da radimo na tome. Postoji interesovanje za izvoz voća i da nam raste razmena. To je šest najvažnijih oblasti, a nastavljamo da produbljujemo prijateljske odnose. Indijska ekonomija koja je postavljena na modernim osnovana, pomoći će nam u brojnim infrastrukturnim projektima, posebno u oblasti obnovljive energije. Još jedanput se zahvaljujem na poseti, počastvovani smo i privilegovani posetom, rekao je Vučić u obraćanju.

Indijska predsednica zahvalila se na rečima. 

-Zahvaljujem se narodu Srbije i predsedniku Vučiću. Podsetila bih se posete predsednika Vučića Indiji 2017. godine, kao tadašnjeg premijera što je bila osnova za razvoj naših odnosa, koji su jedinstveni još od nesvrstanih. Ostajemo posvećeni da razvijemo ove odnose. Bio je ovo konstruktivan sastanak sa predsednikom Vučićem, kao i o regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa. Govorili smo i o razvoju odnosa, da jačamo koordinaciju i saradnju u UN i drugim forumima. Sastaću se i sa predsednicom Vlade i učestvovati na forumu, rekla je predsednica Indije.

Ona je istakla da saradnja treba da se razvije u IT sektoru, zdravstvu, ekologiji...

-Srbija je tradicionalni prijatelj Indije i zainteresovani smo za saradnju, za direktne letove, želimo konkretne razgovore i rezultate što će ojačati partnerstvo. Sve najbolje, rekla je predsednica Indije.  

Srbija je druga zemlja koju posećuje otkako je stupila na dužnost u julu prošle godine.

Nakon ove svečanosti, sledi sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem, a potom plenarni razgovori delegacija dve zemlje. Nakon toga predviđeen su izjave dvoje zvaničnika, da bi posle toga bio organizovan srpsko-indijski poslovni forum.

Članica je Indijske narodne partije, a na funkciji 15. predsednice Indije je od 25. jula 2022. godine.

Njen život su obeležile tragedije, za samo nekoliko godina izgubila je supruga, oba sina, majku i brata. 

Predsednik Srbije istakao je na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav" da je reč o susretu koji će "dodatno učvrstiti prijateljstvo između Srbije i Indije".

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike