Otvoren konzulat Kazahstana u Užicu: Most između dve države koji će pospešiti privredu, trgovinu, zdravstvo i turizam u Srbiji

07.06.2023

11:13

0

Za ministra Nikolu Selakovića ovo je, kako je sam rekao, trenutak posebne i lične sreće

Otvoren konzulat Kazahstana u Užicu: Most između dve države koji će pospešiti privredu, trgovinu, zdravstvo i turizam u Srbiji
Užice - Copyright RINA

Počasni konzulat Republike Kazahstan u Srbiji sa sedištem u Užicu otvorili su danas počasni konzul Nikolaj Vorobljev i načelnik Zlatiborskog okruga Desimir Popović.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su ambasador Republike Kazahstan u Republici Srbiji Nj.E. Madi Atamkulov, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Izrazivši veliko zadovoljstvo činom otvaranja Počasnog konzulata republike Kazahstan u Užicu ambasador Republike Kazahstan u Republici Srbiji Nj.E. Madi Atamkulov istakao je da je to rezultat zajedničkog angažovanja, ali i dokaz čvrstog opredeljenja dve države da nastave u istom pravcu.

- Moram da istaknem da se odnosi dveju zemlja na političkom planu razvijaju u atmosferi međusobnog poštovanja i poverenja. Među našim državama nema nesuglasica. Ove godine u decembru slavimo 27 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Uvek smo zastupali princip teritorijalnog integriteta Srbije po pitanju Kosova i Metohije i spremni smo da pružimo podršku Beogradu po tom pitanju. Srbija je važan partner u regionu Balkana i nameravamo da razvijamo dijalog u svim oblastima u duhu međusobnog razumevanja - rekao je Atamkulov.

Za ministra Nikolu Selakovića ovo je, kako je sam rekao, trenutak posebne i lične sreće. Uz zahvalnost svima iz Kazahstana i Srbije koji su doprineli da se Počasni konzulat otvori, ministar Selaković posebno je naglasio važnost njegovog postojanja u Zlatiborskom okrugu.

- Današnja svečanost može da bude jedan lep događaj koji će trajati u današnjem danu, o kome će se pisati u vremenima pred nama i sve ostati na tome, ali ako budemo dovoljno ozbiljni ,odgovorni, vredni iskoristimo ono što pruža jedna ovakva svečanost i prostor mislim da ćemo i za Srbiju i za Kazahstan, a pogotovu ovde za Zlatiborski okrug moći da učinimo niz veoma dobrih stvari. Kazahstan je ne samo prostorno velika zemlja, već i zemlja u svakoj vrsti društvenog, privrednog sportskog intelektualnog poleta, zemlja koja ima sigurnu budućnost. To je država sa kojom Srbija ima dobre osnove da gradi ozbiljno prijateljstvo - naveo je ministar.

Potrebno je kako je dodao Selaković naročitu pažnju posvetiti pravim prijateljima Srbije, a Kazahstan to jeste, što dokazuje i svojim nedvosmislenim stavom po pitanju Kosova i Metohije.

- U prvih pet meseci ove godine imali smo trgovinsko-ekonomsku razmenu od preko 80 miliona dolara, naravno, tu ozbiljan udeo jeste i na uvozu energenata iz Kazahstana, ali i naš izvoz ima tendenciju rasta, kada je u pitanju kazahstansko tržište. Ako nekome nije jasno koliko je za Srbiju važna saradnja sa Kazahstanom, neka ode na internet i pogleda kako danas izgleda Astana, prestonica Kazahstana, jedno od najvećih gradilišta na svetu, koliko raste na godišnjem nivou BDP i kako se vodi država. Biće vam jasno zašto treba da razvijamo naše prijateljstvo na ekonomskom i svakom drugom planu - zaključio je ministar Selaković.

Načelnik Zlatiborskog okruga Desimir Popović rekao je da svako povezivanje ljudi vodi ka nekoj dobrobiti:

- Upravo ovaj konzulat ja vidim kao most između naše dve države, pre svega privredni most, most trgovine, zdravstva, turizma, obrazovanja i most sporta. Naši odnosi su prijateljski i bez znaka pitanja, ali uvek postoji prostor da se unapredi saradnja u mnogim oblastima. Ovo je institucija koja nam je potrebna i biće nam na usluzi svima, i ja se nadam da ćemo u narednom periodu imati veoma dobre rezultate.

Užice je jedan od sedam gradova u Srbiji koji imaju konzularno predstavništvo. Počasni konzulat se nalazi u Dečanskoj na broju 15.

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike