Lajčak i Eskobar danas sa Vučićem, Kurti se oglušuje o njihove zahteve

06.06.2023

09:00

0

Autor: I.K.

Sastanak u Prištini nije dao rezultate, potvrdili su sinoć Lajčak i Eskobar

Lajčak i Eskobar danas sa Vučićem, Kurti se oglušuje o njihove zahteve
Lajčak i Eskobar u Prištini - Copyright Tanjug/Dopisništvo KIM

Nakon što su sinoć u Prištini imali sastanak sa Aljbinom Kurtijem, evropski izaslanik Miroslav Lajčak i američki izaslanik Gabrijel Eskobar danas stižu u Beograd gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Sastanak je zakazan u 18.30 časova, u Vili Mir, a prisustvovaće mu šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre i ambasador SAD Kristofer Hil. 

Sastanak u Prištini nije dao rezultate, potvrdili su sinoć Lajčak i Eskobar. 

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak precizirao je da je, zajedno sa Eskobarom, predstavio Kurtiju predlog međunarodne zajednice od tri glavne tačke - deeskalacija situacije na severu KiM, brzo održavanje novih izbora i povratak dijalogu. On je ocenio da je sastanak sa Kurtijem bio "dug, iskren i težak". I bez rezultata.

Lajčak je istakao i da su novi albanski gradonačelnici u opštinama na severu KiM izabrani legalno, ali da nemaju legitimitet. Eskobar je rekao da se nada da će njihovi zahtevi biti saslušani. Lajčak je i danas ponovio da je duboko zabrinut zbog situacije na severu KiM.

"Duboko smo zabrinuti zbog situacije na severu i pozivamo na hitnu deeskalaciju na terenu, vanredne izbore uz učešće Srba na Kosovu i povratak dijalogu o normalizaciji", napisao je Lajčak na Tviteru.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, međutim, potpuno se oglušuje o zahteve međunarodne zajednice pokazujući nepoštovanje toliko da je odložio sastanak sa Lajčakom i Eskobarom da bi prisustvovao utakmici. Kurti je na sinoćnjem sastanku rekao da je put ka deeskalaciji na severu pokrajine da se, kako je naveo, "odmah zaustave napadi nasilnih ekstremista i kriminalnih grupa na domaće i međunarodne bezbednosne snage i novinare".

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio je, u intervjuu bečkom dnevniku Prese, da Zajednica srpskih opština mora biti formirana i da je samo pitanje da li tzv. Kosovo želi da čeka na evroatlantske integracije dok premijer Aljbin Kurti ne ispuni svoju obavezu. Eskobar je naglasio da "Kosovo sada mora pod hitno da se pomeri", i naznačio da je osnivanje ZSO međunarodna, pravna, preuzeta obaveza.

- To ne zavisi od njega. Čak iako Kurti to ne želi, biće formirana ZSO - naglasio je Eskobar upitan za otpor Aljbina Kurtija formiranju ZSO.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike