Predavanje ministra Vučevića polaznicima Kursa strateškog komandovanja Univerziteta nacionalne odbrane NR Kine

05.06.2023

17:52

0

Tom prilikom, ministar Vučević istakao je zadovoljstvo jer je u prilici da se obrati našim prijateljima iz Narodne Republike Kine

Predavanje ministra Vučevića polaznicima Kursa strateškog komandovanja Univerziteta nacionalne odbrane NR Kine
Copyright printscreen/instagram/Miloš Vučević

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević održao je danas predavanje na temu "Odnosi Srbije i Kine - kontinuitet razumevanja i saradnje" polaznicima Kursa strateškog komandovanja Univerziteta nacionalne odbrane NR Kine, koje predvodi zamenik komesara tog Univerziteta general-major He Ksingbo.

Tom prilikom, ministar Vučević istakao je zadovoljstvo jer je u prilici da se obrati našim prijateljima iz Narodne Republike Kine. On se, tokom današnjeg predavanja osvrnuo na diplomatsku, ekonomsku, vojnu saradnju, saradnju u oblasti kulture i zdravstva između Srbije i Kine, a završni deo predavanja posvetio je aktuelnima dešavanjima u našoj državi i u regionu. 

Ministar Vućević je, takođe, podsetio da se približavamo se i jubileju, jer se za dve godine obeležava 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa naše dve države. 

- U tim decenijama naši diplomatski odnosi su imali različite intenzitete, kvalitete, ali svakako možemo reći da su u poslednjih petnestak godina, dvadeset godina sveukupni odnosi Narodne Republike Kine i Republike Srbije u progresiji, odnosno na jednom visokom nivou. Nekoliko je razloga za to - ali fundamentalni je činjenica da je za Republiku Srbiju apsolutno prihvatljiv i uslov je svih uslova međunarodnih odnosa, ono što je Narodna Republika Kina definisala sa svojim partnerima kroz pet principa miroljubive koegzistencije - naglasio je ministar Vučević ukazujući da je upravo to ono čemu Srbija teži dosledno primenjujući i poštujući međunarodno pravo.

Ministar Vučević je ukazao i na značaj ekonomske saradnje Srbije i Kine, ističući značaj pokrenutih inicijativa i investicija koje su veoma važne za našu zemlju. 

Kao ono što je ostavilo upečatljiv i snažan utisak u našem narodu, kod naših građana kada se govori o saradnji između naše dve države, ministar Vučević je izvojio borbu tokom pandemije izazvane virusom Kovidom 19, podsećajući da je Srbija bila jedna od prvih država koje uputila pomoć Narodnoj Republici Kini kada se suočila sa tim izazovom, ali na pomoć kineskih stručnjaka virosologa koji su nam pritekli u pomoć u jeku epidemije na globalnom nivou.

Govoreći o vojno-vojnoj saradnji, ministar Vučević je ukazujući na njenu važnost podvukao da proizilazi i nastavak je “čeličnog prijateljstva” i da u deceniji za nama beleži uzlazni trend. 

- Što se tiče budućih odnosa između naših država ja sam apsolutno optimista i verujem u istrajnost čeličnog prijateljstva između Narodne Republike Kine i Srbije - poručio je ministar Vučević na kraju obraćanja. 

Zamenik komesara Univerziteta nacionalne odbrane NR Kine general-major He Ksingbo zahvalio je ministru Vučeviću na prilici da čuje njegovo predavanje.

- Želim da iskoristim ovu priliku da u ime svih zaposlenih na našem Univerzitetu odbrane Kine čestitam srpskom narodu, koji je pod rukovodstvom predsednika Vučića postigao izuzetno lepe rezultate u svome razvoju - istakao je general He Ksingbo.

Prema njegovim rečima, celokupni odnos naše dve zemlje se dobro razvija pod strateškim vođstvom dva lidere naše dve države, predsednika Sija i predsednika Vučića. 

- Potpuno sam saglasan sa vama da se prijateljstvo između naša dva naroda još više učvrstilo tokom epidemije i iskreno zahvaljujemo na stavu srpske Vlade za podršku, očuvanju kineskih vitalnih interesa - naglasio je general He Ksingbo.

On je, takođe, preneo podršku kineske strane Srbiji da ide svojim putem, da se bori za svoj suverenitet i integritet.

- Srećni smo što vidimo da se naša vojna saradnja poslednjih godina uspešno realizuje. Postigli smo vidne rezultate u oblasti saradnje u vojnoj industriji, vojnom obrazovanju i drugim vojnim oblastima. Srbija je zemlja sa kojom naša vojska ima najširu saradnju - istakao je general He Ksingbo ukazujući na značaj ove posete za razvoj saradnje u domenu vojnog obrazovanja.

Delegacija Narodne Republike Kine boravi u poseti Univerzitetu odbrane, a sa kolegama iz Kine današnjem predavanju u Školi nacionalne odbrane prisustvovali su i polaznici Generalštabnog usavršavanja ŠNO.

Predavanju su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić, rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović, ambasadorka NR Kine Čen Bo, polaznici Škole nacionalne odbrane, starešine i nastavnici.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike