Eskobar: Glavna odgovornost Prištine je da ostvari napredak po pitanju ZSO

20.05.2023

23:55

0

Stav SAD je da se statut ZSO uradi što pre. Nadam se da će to uskoro biti urađen - rekao je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan

Eskobar: Glavna odgovornost Prištine je da ostvari napredak po pitanju ZSO
vucic_lajcak_eskobar_02022022_00006 - Copyright Milos Tesic/ATAImages

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da SAD očekuju od Prištine da što pre obezbedi svoju verziju statuta Zajednice srpskih opština.

Ocenio je da obe strane moraju da ispunjavaju dogovoreno, da se napreduje sa svim elementima, uključujući posebno Zajednicu srpskih opština.

- Čekamo verziju statuta ZSO iz Prištine i to bi trebalo da se uradi sada - rekao je Eskobar za prištinsku RTK u Podgorici gde je prisustvovao inauguraciji novog predsednika Crne Gore Jakova Milatovića.

- Glavna odgovornost Prištine je da ostvari napredak po pitanju ZSO. Ono što želimo kao SAD je da se statut ZSO uradi što pre. Nadam se da će to uskoro biti urađeno - poručio je Eskobar.

On je dodao i da je to bila glavna tema njegovog razgovora sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem u Briselu. Na pitanje da li je u Podgorici razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je takođe prisustvovao inauguraciji Milatovića, Eskobar je kazao da nije imao priliku za razgovor sa njim.

- Ali, naš stav je da se sve tačke sporazuma moraju primeniti - dodao je on.

Upitan šta bi trebalo da bude prvi korak Beograda, Eskobar je rekao da Beograd i Priština treba hitno da se usmere na normalizaciju odnosa, da rade na povratku Srba u institucije i, kako je naveo, počnu da razmišljaju kako da normalizuju odnose.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike