Hitno obraćanje Srpske liste: "Ovo je okupacija severa Kosmeta - Kurtiju dajemo rok do 1. juna"

19.05.2023

12:32

0

Konferenciju Srpske liste pratio je veliki broj albanskih novinara koji su pokušavali da isprovodicraju Simića,

Hitno obraćanje Srpske liste: "Ovo je okupacija severa Kosmeta - Kurtiju dajemo rok do 1. juna"
Srpska lista - Copyright Tanjug/Dopisnik KiM

Na konferenciji za novinare u sedištu Srpske liste u Severnoj Mitrovici, potpredsednik liste Igor Simić rekao je da je danas počela okupacija severa Kosova i da je zahvaljujući upravo Srpskoj listi danas sačuvan mir, jer su na sve načine pokušavali da zadrže narod koji je ogorčen s pravom, jer su Srbima sva moguća prava uskraćena.

Simić je rekao da daju rok do 1.juna da prestane represija Aljbina Kurtija, a da će u slučaju da se to ne desi srpski narod odgovoriti svim mogućim sredstvima.

Konferenciju Srpske liste pratio je veliki broj albanskih novinara koji su pokušavali da isprovodicraju Simića,  a na jednod od pitanja "i šta ćete sad", Simić je odgovorio "da sačuvamo mir".

Na pitanje novinara da li je očekuje upade i u ostale opštine na severu rekao je da nije isključeno, ali da je srpska lista zahvaljujući politici Aleksandra Vučića sve vreme nastojala da sačuva mir.

Grupa Mitrovčana okupila se ispred zgrade opštine u znak protesta

Ispred zgrade opštine Severna Mitrovica okupilo se oko 30 meštana, uglavnom žena, u znak protesta zbog današnjeg preuzimanja lokalne vlasti od strane kandidata koji je pobedio na izborima održanim 23. aprila, na kojima je učestvovalo tek nešto više od tri odsto birača i samo 13 Srba.

Kako su okupljeni naveli, cilj im je da izraze mirno, građansko i demokratsko neslaganje sa nelegitimnim preuzimanjem opštine.

U opštini Severna Mitrovica danas je zakletvu za gradonačelnika položio kandidat Pokreta Samoopredeljenje Erden Atić, koji je na izborima dobio 553 glasova. 

Pre nego što je počela procedura polaganja zakletve na zgradi opštine istaknuta je zastava Kosova.

Inače, Simić je rekao da je danas "veliki broj pripadnika tzv. kos policije i u uniformama i u civilu poslat na sever s namerom da ga okupira".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike