Opozicija izvodila performans na sednici povodom dva masakra, premijerka poručila da nije vreme za političke podele

18.05.2023 | 17:10

Autor: Redakcija 24sedam

Premijerka je poručila da je Parlament mesto za razgovor, te da nije vreme za političke podele

Copyright RTS 2 printscreen

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na sednici Skupstine Srbije posvećenoj bezbednosnim merama posle dve tragedije koje su se dogodile pre dve nedelje da je parlament jedini forum u kome ozbiljni i odgovorni političari treba da raspravljaju o merama koje društvo preduzima i ukazala da ovo nije vreme za političke podele. 

"Kao neko ko duboko veruje u demokratske vrednosti, verujem da je Narodna skupština pravo mesto za razgovor o svim temama, a ne performanse, a posebno o temama koje su ovako teške i ovoliko važne za naše društvo i za naše građane", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da će odgovarati na pitanja poslanika i raspravljati koliko god treba o bezbednosnoj situaciji pre i posle tragedija, o merama koje su preduzete, očekivanjima od njih i dokle se stigli sa njihovom implementacijom.

"Saslušaću sa pažnjom i uvažavanjem svaki dodatni predlog mera kako bi deca (iznad svega i svih), ali i svi građani Srbije bili bezbedniji, osećali se bezbednije i kako bi svi zajedno, a ne podeljeno po političkim i svakim drugim linijama, kao što su to radile mnoge druge zemlje nakon sličnih tragedija, bez politizacije (ako je to ikako moguće) radili na predlozima kako da, kao društvo, nastavimo dalje", rekla je premijerka.

Ona je ocenila da ovo nije vreme za političke podele.

"Volela bih da ih nije bilo, iako nažalost i danas, sada, vidim da neki žele da koriste ovo na najgrublji i najbanalniji način za podele. Mislim da je Skupština jedini forum u kome ozbiljni i odgovorni političari treba da raspravljaju o merama koje kao društvo preduzimamo", rekla je Brnabić.

Ona je poslanicima iznela pregled bezbednosnih mera koje su postojale pre, a koje su uvedene posle tragedija.

RTS 2 printscreen
 

 

Premijerka je na počeku izlaganja još jednom izjavila saučešće porodicama nastradalih.

"Od kada sam ušla u salu počeli ste sa politizacijom, nije vas interesovao izveštaj koji ste vi tražili. Nigde se u svetu nije desilo da samo nekoliko sati posle monstruoznog zločina neko poruči predsedniku da je on kriv. To nije viđeno u svetu, toliko je to nenormalno, neljudski, to pristojni ljudi ne mogu da zamisle da to urade i da iskoristi to za političke proteste", poručila je premijerka i zaključila da je jasno da njih ne zanima rešenje ovih događaja, već samo politički ćar.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam