Grenel za dva dana stiže u Beograd: Šta to za Srbiju znači?

20.09.2020

16:26 >> 17:48

0

Autor: Jovana Vrećo

Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog između Beograda i Prištine dolazi u našu zemlju

Grenel za dva dana stiže u Beograd: Šta to za Srbiju znači?
Copyright Ričard Grenel, Profimedia

Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog između Beograda i Prištine Ričard Grenel dolazi u utorak 22. septembra u Beograd.

Njegov dolazak u Srbiju, kao američkog diplomate koji inicira i aktivno se oglašava po pitanju pregovora između Beograda i Prištine je možda najbolji “svedok” da se upravo ti pregovori nastavljaju. Takođe njegova poseta je i u direktnoj vezi sa sporazumom koji je nedavno potpisan u Beloj kući, a koji između ostalog predviđa i otvaranje kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC), čime se praktično započinje i realizacija ekonomskog dela sporazuma.

Predviđen je sastanak Grenela i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a teme razgovora tokom njegovog boravka biće i kako da se ostale tačke sporazuma iz Vašingtona što pre pokrenu i sprovedu.

Dan ranije, sutra, u Srbiju dolazi Američka vladina delegacija predvođena izvršnim direktorom američke Međunarodne finansijske korporacije za razvoj (DFC) Adamom Bolerom do 25. septembra boraviće u Atini, Prištini, Beogradu i Jerusalimu radi unapređenja ekonomske saradnje i razvoja.

Profimedia

Ko je Ričard Grenel? 

Za Srbiju je ime ovog američkog diplomate postalo posebno “zvučno” kada ga je u oktobru 2019. godine Tramp imenovao za specijalnog izaslanika o pregovorima Beograda i Prištine.

Ova Trampova odluka bila je iznenadna, s obzirom na to da je američka administracija krajem avgusta 2019. već imenovala diplomatu Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za Balkan za kojeg se smatralo da će se, između ostalog, baviti i dijalogom.

Krajem maja ove godine Grenel se povukao sa pozicije američkog ambasadora u Nemačkoj, ali je ostao na poziciji izaslanika za dijalog Beograda i Priština.

Značajnu ulogu Grenel je imao u posredovanju u postizanju tri dogovora između Prištine i Beograda – o avio liniji između dva grada, te o železnicama i autoputevima.

S obzirom na to da nosi i titulu privremenog šefa svih američkih tajnih službi, u tamošnjim političkim krugovima poznat je kao čovek koji “ima godine iskustva u radu sa obaveštajnim agencijama na brojnim pozicijama”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike