Orlić na Konferenciji predsednika parlamenata država članica EU: "Priština i dalje otvoreno ugrožava svaki dijalog"

25.04.2023

22:53

0

Osim predsednika parlamenata država članica, na dvodnevnoj Konferenciji su učestvovali i predsednici parlamenata država kandidata za članstvo u EU

Orlić na Konferenciji predsednika parlamenata država članica EU: "Priština i dalje otvoreno ugrožava svaki dijalog"
Vladimir Orlić - Copyright FOTO TANJUG/ NARODNA SKUPSTINA SRBIJE

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić učestvovao je na Konferenciji predsednika parlamenata država članica Evropske unije koja je održana u Pragu 24. i 25. aprila 2023. godine.

Osim predsednika parlamenata država članica, na dvodnevnoj Konferenciji su učestvovali i predsednici parlamenata država kandidata za članstvo u EU, kao i predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola.

Predsednici parlamenata država članica EU naveli su u zaključcima Konferencije da je prepoznata potreba da EU i njene države članice nastave da proaktivno i odlučno podržavaju proces evropskih integracija Zapadnog Balkana, sa jasno definisanim rokovima za prijem u članstvo, nakon implementacije reformi i ispunjenja neophodnih kriterijuma, ističe se u saopštenju Orlićevog kabineta.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Na marginama dvodnevne Konferencije, tokom drugog radnog dana, predsednik Skupštine Srbije sastao se sa Borisom Kolarom, predsednikom Narodne skupštine Slovačke Republike, Ruslanom Stefančukom, predsednikom Vrhovne rade Ukrajine, kao i sa predsednikom Odbora za evropske poslove Senata Republike Francuske Žan-Fransoa Rapinom, koje je detaljno upoznao sa aktuelnim stanjem u procesu evropskih integracija i teškom situacijom za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Kako je naglasio, Priština i dalje otvoreno ugrožava svaki dijalog, duže od 10 godina odbija da ispuni obavezu formiranja Zajednice Srpskih Opština, svakodnevno teroriše srpski narod i organizuje "izbore" u srpskim sredinama bez ikakvog učešća Srba, a za sva svoja nedela traži i dobija nagrade, od kojih poslednja stiže u vidu kandidature za članstvo u Savetu Evrope.

Sagovornici su potvrdili svoje pozicije o poštovanju teritorijalne celovitost Srbije, na čemu im je predsednik Orlić zahvalio.

TANJUG/ JADRANKA ILIC
 

"Slovačka Republika nikada neće priznati tzv. 'Kosovo'", poručio je Boris Kolar.

Ruslan Stefančuk je naglasio da teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije Ukrajina poštuje kao stvar principa.

- Mi smo to jasno saopštili i u vreme napada na vašu zemlju 1999. godine - dodao je on.

Predsednik Odbora za evropske poslove Senata Republike Francuske, Žan-Fransoa Rapen (Jean-Francois Rapin) ukazao je na značaj tradicionalnog prijateljstva između dve države i dva naroda, te potvrdio podršku evropskom putu Srbije, dodaje se u saopštenju.

Orlić je danas u Pragu razgovarao i sa predstavnicima srpske dijaspore u Češkoj Republici, koji su ga upoznali sa svojim trenutnim položajem i predstavili svoja iskustva u radu i svakodnevnom životu.

Predsedniku Skupštine su poručili da duboko cene priliku za otvoren i konstruktivan razgovor, kao i njegovu spremnost da sasluša njihova zapažanja, stavove i ideje za dodatno unapređenje položaja srpske zajednice, što predstavlja značajan doprinos daljem povezivanju dijaspore sa maticom. Iskazali su zadovoljstvo zbog podrške koju danas imaju od svoje države, kao i odlične i plodotvorne saradnje koju ostvaruju sa Ambasadom Republike Srbije u Pragu, ukazujući na brojne aktivnosti koje zajedno preduzimaju, kako bi u Češkoj promovisali srpsku kulturu i očuvali nacionalni identitet.

Orlić je tokom sastanka zahvalio predstavnicima srpske zajednice na doprinosu koji pružaju kada je reč o predstavljanju Srbije na najbolji način, te istakao da državna politika koju predvodi predsednik Republike Aleksandar Vučić, a koju jedinstveno sprovode i Vlada Srbije i parlament, podrazumeva brigu za svakog građanina Srbije i srpski narod gde god da živi.

Predstavnicima srpske zajednice je naglasio da na svoju zemlju mogu da računaju uvek, na čemu su oni zahvalili, poručujući da tu podršku danas nedvosmisleno i osećaju. Potvrdio je i da je Skupština Srbije spremna da pruži svoj doprinos u realizaciji predstojećih aktivnosti udruženja.

Sastanku sa Orlićem su prisustvovali predsednik udruženja „Sv. Knez Lazar“ otac Srđan Jablanović, predsednik udruženja „Luka Praha“ Lazar Đorem, predstavnici „Češko-srpske asocijacije uzajamne saradnje“ Radim Panenka i Marian Stepanović, kao i predsednica udruženja „Lastavica“ i član Upravnog odbora udruženja „Rodoljub“ Jelena Ćirić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike