Danas sastanak srpskog državnog vrha sa delegacijom iz SAD: Amerikanci donose četiri milijarde dolara

22.09.2020

08:16

0

Autor: M. I.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa Bolerom i Grenelom

Danas sastanak srpskog državnog vrha sa delegacijom iz SAD: Amerikanci donose četiri milijarde dolara
Copyright Printscreen/Youtube/BN TV

Realizacija jedne od najvažnijih tačaka sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, potpisanog u Vašingtonu, koja će dati vetar u leđa srpskoj privredi, počinje danas, dolaskom delegacije američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC), koju predvodi izvršni direktor Adam Boler.

U razgovorima sa srpskim zvaničnicima, koji slede u naredna četiri dana, trebalo bi da se precizira sve u vezi sa otvaranjem regionalne kancelarije DFC u Beogradu.

U Beograd danas, a posle posete Prištini, stiže i specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Ričard Grenel, što, kako se tumači, dodatno potvrđuje rešenost američke administracije da i politički zapečati postignute dogovore.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa Bolerom i Grenelom, a ministar finansija Siniša Mali rekao je da da je dolazak američkog DFC važan za sve građane Srbije, jer će oni učestvovati u finansiranju projekata iz raznih oblasti, a američka korporacija se obavezala i da će obezbediti jeftine kredite za podršku malim i srednjim preduzećima.

DFC raspolaže fondom za investicije od ukupno 60 milijardi američkih dolara, a deo tog novca sliće se u Srbiju, kroz realizaciju projekata predviđenih sporazumom iz Vašingtona. Planirane su nove investicije od skoro četiri milijarde dolara, koje će u najvećoj meri biti uložene u izgradnju auto-puteva i pruga za povezivanje Beograda i Prištine.

Šef diplomatije Ivica Dačić poručio je juče da je dolazak DFC, samo nekoliko nedelja posle potpisivanja sporazuma u Beloj kuće, znači da Vašington ozbiljno želi da se bavi onim što je dogovoreno.

– Otvaranje kancelarije u Beogradu, a ne u nekom drugom gradu u regionu, pokazuje poštovanje našoj zemlji kao motoru, ne samo političke, već i ekonomske stabilnosti.

I za direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića dolazak DFC i Grenela je siguran pokazatelj da se ekonomski sporazum iz Vašingtona sprovodi munjevitom brzinom:

– Otvaraju se vrata za novo poglavlje američko-srpskih odnosa, pre svega u ekonomiji. SAD će uvek štititi stabilnost prostora na kom ulažu, neće moći lako da se ponavljaju situacije pre dve ili tri decenije u našim odnosima koje želimo da izbegnemo po svaku cenu.

Dogovor iz Vašingtona za Beograd ima nekoliko važnih elemenata, smatra Đurić, a pored dolaska DFC, to je i skidanje sa dnevnog reda priznavanja tzv. Kosova i jednogodišnji moratorijum na članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama. Veoma je važno, napomenuo je Đurić, to što tzv. Kosovo neće moći da postane član Uneska, jer su sve glasniji albanski istoričari koji prisvajaju srpske crkve i manastire na KiM.

Đurić je rekao da je otvaranje kancelarije DFC u Prištini bila jedna od tačaka na kojoj je insistirala prištinska delegacija na sastancima u Vašingtonu, ali da do toga neće doći i da će iz kancelarije u Beogradu biti “pokrivan” čitav region.

I Grenel je uoči dolaska u Beograd potvrdio da je sprovođenje sporazuma glavni prioriteti administracije američkog predsednika Trampa.

Važna vizna liberalizacija

Povodom dolaska Grenela u Beograd, šef diplomatije Ivica Dačić je rekao da su potrebni razgovori na temu vizne liberalizacije sa SAD:

– Naša zemlja bila bi zadovoljna da se to desi. Tražili smo to pre više godina. Bili bismo radosni ako to bude deo dogovora.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike