Brnabić: Nismo neutralni po pitanju rata u Ukrajini, tražimo iste principe i za KiM

20.04.2023

19:33

0

Kada su Kosovo i Metohija u pitanju, premijerka naglašava da Beograd ostaje posvećen dijalogu i postizanju kompromisnog rešenja, pre svega zbog budućih generacija

Brnabić: Nismo neutralni po pitanju rata u Ukrajini, tražimo iste principe i za KiM
Premijerka Ana Brnabić - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je danas u Dablinu da Srbija nije neutralna po pitanju rata u Ukrajini i da je jasno osudila rusku invaziju. Odgovarajući na pitanja na panelu Blumberg konferencije, premijerka je napomenula da Rusija krši međunarodno pravo i da smo podržali sve rezolucije UN koje osuđuju takvo ponašanje.

- U tom pogledu smo 100 odsto uskladili svoju politiku sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU - istakla je Brnabić i ocenila da sankcije nisu rešenje, jer pre svega pogađaju običan narod, što smo i mi osetili na svojoj koži devedesetih godina.

Sa druge strane, kako je naglasila, ljudi u Srbiji su ljuti što se isti princip poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta ne primenjuje kada je u pitanju Srbija i status Kosova i Metohije.

Upravo u tome premijerka vidi dvostruke standarde Zapada.

- Mi smo među prvima osudili referendume o nezavisnosti Donjecka i Luganska - podsetila je Brnabić okupljene i navela da živimo u duboko podeljenom svetu, u kojem morate biti u potpunosti za ili ili protiv nečega.

Ističe da Beograd od početka sukoba u Ukrajini nije dostavljao oružje nijednoj zaraćenoj strani, te da se naoružanje šalje samo dozvoljenim "end juzerima", što nijedna od ovih strana nije trenutno.

Kada su Kosovo i Metohija u pitanju, premijerka naglašava da Beograd ostaje posvećen dijalogu i postizanju kompromisnog rešenja, pre svega zbog budućih generacija.

Međutim, smatra da Priština opstruira pregovore.

- Prošlo je 10 godina od Brisleskog sporazuma, Zajednica srpskih opština je praktično bila jedina obaveza albanske strane, a oni Zajednicu još nisu formirali - naglasila je Brnabić i ukazala na to da bez ZSO nema napretka u pregovorima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike