Sud u Prištini Zoranu Vukotiću povećao kaznu zatvora

19.04.2023

21:39

0

Autor: J.N.

Osnovni sud u Prištini osudio je Zorana Vukotića u novembru prošle godine na deset godina zatvora zbog, kako se u presudi navodi, ratnih zločina protiv civilnog stanovništva

Sud u Prištini Zoranu Vukotiću povećao kaznu zatvora
sudnica Ilustracija - Copyright Pixabay

Zoranu Vukotiću, osuđenom u Osnovnom sudu u Prištini za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva, Apelacioni sud u Prištini povećao je kaznu sa 10 na 13 godina zatvora.

Presudom Posebnog odeljenja Apelacionog suda, delimično je usvojena žalba Specijalnog tužilaštva, tako da je presuda prvostepenog suda preinačena, samo u pogledu odluke o dužini kazne, dok su u ostalom delu žalba Tužilaštva, kao i pritužba optuženog Z. V. i njegovog branioca Nebojše Vlajića odbijene kao neosnovane", navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Osnovni sud u Prištini u novembru prošle godine osudio je Zorana Vukotića na deset godina zatvora zbog, kako se u presudi navodi, ratnih zločina protiv civilnog stanovništva u ponovljenom postupku, pošto je prvobitno Apelacioni sud odbio presudu i vratio slučaj na ponovno suđenje zbog brojnih povreda postupka.

Advokat Nebojša Vlajić je tada izjavio da u ponovljenom postupku nije primetio da je išta preduzeto po primedbama Apelacionog suda i uputio novu žalbu.

Postupajući po novoj žalbi branioca i po zahtevu Tužilaštva, Apelacioni sud je saopštio da nalazi da je prvostepeni sud u ponovljenom postupku na pravičan i potpun način utvrdio činjenično stanje u ovom krivičnom predmetu iz dokaza sprovedenih u toku sudske revizije, kojima je dokazano da je okrivljeni Z. V. izvršio krivično delo.

"Shodno tome, ovaj sud je ocenio da ove okolnosti u svom jedinstvu daju dovoljan osnov da opravdaju izricanje kazne zatvora u trajanju od 13 (trinaest) godina, uz uverenje da je sada izrečena kazna srazmerna i potpuno opravdana u odnosu na konkretnu kaznu zatvora, težinu krivičnog dela, okolnosti njegovog izvršenja i visok stepen krivične odgovornosti okrivljenog", navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Nakon odluke Apelacionog suda, odbrana Zorana Vukotića ima pravo žalbe Vrhovnom sudu u Prištini.

Zoran Vukotić je osuđen zbog navodnog silovanja Albanke u opštini Vučitrn tokom sukoba na KiM, što je prema njegovom braniocu, advokatu Nebojši Vlajiću,  prvi put da su lokalni sudovi nekoga osudili za takvu vrstu zločina.

Vukotić je još 2018. godine proglašen krivim i osuđen na šest i po godina zatvora za ratne zločine nad civilnim stanovništvom, odnosno za navodno zlostavljanje albanskih civila zatočenih u zatvoru u Smrekovnici od 3. maja 1999. godine, pa do početka juna 1999.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike