Đurović: Island odoleo pritiscima, bez rasprave o zahtevu Prištine za prijem u Savet Evrope

19.04.2023

19:20

0

Đurović je dodala da su postojale ideje da se ova tačka nađe na vanrednoj sednici Komiteta ministara SE u petak, 21. aprila

Đurović: Island odoleo pritiscima, bez rasprave o zahtevu Prištine za prijem u Savet Evrope
Savet Evrope, arhiva - Copyright AP Photo/Jean-Francois Badias

Zahtev Prištine za prijem u Savet Evrope nije se danas našao na dnevnom redu Komiteta ministara Saveta Evrope, izjavila je ambasadorka Misije Srbije pri Savetu Evrope Aleksandra Đurović.

Đurović je za Tanjug naglasila da neće biti ni vanrednog sastanka Komiteta ministara SE do kraja nedelje na kojem bi se razmatralo ovo pitanje. 

"Sastanak je završen i sve tačke su prošle", rekla je Đurović. 

Đurović je naglasila da je Island, kao zemlja koja predsedava Komitetom ministara SE, uspeo da odoli pritisku zemalja Kvinte da se to pitanje reši ove nedelje u smislu glasanja o otpočinjanju procedure za članstvo tzv. Kosova u SE i pređe u drugu fazu procesa, a to je mišljenje Parlamentarne skupštine SE, koja zaseda sledeće nedelje. 

"Ovo je rezultat naših pojačanih diplomatskih aktivnosti poslednjih nekoliko dana, kada je postojala namera Kvinte da se tačka aplikacije za članstvo tzv. Kosova nađe na dnevnom redu današnjeg sastanka Komiteta ministara SE", naglasila je Đurović.

Ona je dodala da je, s obzirom na to da je ranije dogovoren dolazak ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića u Strazbur, Srbija tražila da se ne uvrsti ta tačka na dnevni red Komiteta ministara SE jer se obeležavalo 20 godina od članstva Srbije u Savetu Evrope.

Đurović je dodala da su postojale ideje da se ova tačka nađe na vanrednoj sednici Komiteta ministara SE u petak, 21. aprila, ali da je Srbija "delovala prema Kvinti i Islandu" kako se to ne bi dogodilo. 

"Island je pokazao najveće razumevanje", zaključila je Đurović.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike