Predsednik Vučić sa Karolinom Zijade o svim problemima i ugrožavanju bezbednosti Srba na KiM od Kurtijevog režima

11.04.2023

11:44

0

Autor: I.K.

Sagovornica i on saglasili su se da su odgovorna politika, regionalna saradnja i ekonomski napredak jedini načini za izgradnju bolje budućnosti Balkana

Predsednik Vučić sa Karolinom Zijade o svim problemima i ugrožavanju bezbednosti Srba na KiM od Kurtijevog režima
predsednik Vučić sa Karolinom Zijade - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficom Misije UNMIK Karolinom Zijade.

On je ocenio da je razgovor sa Karolinom Zijade o svim problemima, pritiscima i neprestanom ugrožavanju bezbednosti Srba na Kosovu i Metrohiji od strane Kurtijevog režima, ali i o izostanku adekvatne reakcije međunarodne zajednice, bio veoma konstruktivan.

-Ponovio sam da Srbija nastoji da na svaki način sačuva mir, obezbedi bolji i sigurniji život za sve građane, a da su na tom putu poštovanje odredbi UN i nastavak angažmana UNMIK od suštinskog značaja, rekao je Vučić.

Dodao je da su se sagovornica i on saglasili da su odgovorna politika, regionalna saradnja i ekonomski napredak jedini načini za izgradnju bolje budućnosti Balkana.

 

 

Predsednik Srbije sa šeficom UNMIK Karolin Zijade, azgovarao o predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj će biti predstavljen izveštaj o radu UNMIK, kao i o položaju Srba na Kosovu i Metohiji i dijalogu Beograda i Prištine.

Vučić je rekao da je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji složena i u tom kontekstu naglasio da smatramo važnim blagovremene i adekvatne reakcije UN na brojne incidente, provokacije i jednostrane akte Prištine kojima se krši Rezolucija SB UN 1244 i ugrožavaju prava i bezbednost Srba i drugog nealbanskog stanovništva, saopštila je pres služba predsednika. 

Vučić je ponovio da Srbija insistira na očuvanju mira i stabilnosti u regionu, poštovanju međunarodnog prava i primeni Rezolucije SB UN 1244.

Tanjug/Sava Radovanović
Karolin Zijade

 

Zijade je izrazila podršku dijalogu Beograda i Prištine i naglasila potrebu da se, radi dobrobiti Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji, političke obaveze pretoče u konkretne akcije.

Sagovornici su se saglasili da je kontinuirano razmatranje pitanja Kosova i Metohije u SB UN od suštinskog značaja kako bi međunarodna zajednica bila redovno informisana o situaciji na terenu. Sednica SB UN na kojoj će biti razmatran novi šestomesečni Izveštaj generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK) biće održana  27. aprila.
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike