Vlada Srbije usvojila "Program za suzbijanje sive ekonomije"

09.03.2023 | 21:43

Autor: J.N.

Borba protiv sive ekonomije jedan od prioriteta Vlade

Copyright 24sedam/Goran Sivački

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Program za suzbijanje sive ekonomije za period 2023 - 2025. godine.

Borba protiv sive ekonomije jedan od prioriteta Vlade, a cilj usvajanja ovog programa je da se njen udeo u ukupnoj privrednoj aktivnosti u Srbiji smanji i na tržištu svede na najniži mogući nivo.

Vlada Srbije će početi što pre sa sprovođenjem predviđenih aktivnosti.

Posledice sive ekonomije

Od nelojalne konkurencije preko smanjenog poverenja u institucije sistema, usporavanja privrednog rasta, manje efikasnosti u naplati javnih prihoda do posledično nižeg kvaliteta javnih usluga koje država pruža privredi i građanima, posledice sive ekonomije su brojne.

U Nemanjinoj 11 danas je doneta i odluka o obrazovanju Republičkog štaba za vanredne situacije, u čijem sastavu su resorni ministri, rukovodioci državnih organa, stručni saradnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojske Srbije, Crvenog krsta Srbije, Gorske službe spasavanja, direktori javnih preduzeća u oblasti saobraćaja, šumarstva, vodoprivrede, elektroprivrede, kao i rukovodioci drugih organa, posebnih organizacija, organizacija i ustanova u čijem delokrugu su poslovi iz oblasti zaštite i spasavanja.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC
 

Osim ove na sednici je doneta je i Odluka o obrazovanju Koordinacionog tela za digitalizaciju u zdravstvenom sistemu Republike Srbije.

Njihovi zadaci se usaglašavaju sa programom Vlade, a u cilju stvaranja modernog zdravstva koje podrazumeva integrisane informacione sisteme u zdravstvenom sistemu.

Tako se omogućava bezbedan pristup i korišćenje zdravstvenih podataka, doprinosi kvalitetu, efikasnosti i dostupnosti zdravstvene zaštite građana.

Doneta Uredba o izdavanju doplatne poštanske marke "Krov 2023"

Na sednici je usvojena Uredba o izdavanju doplatne poštanske marke "Krov 2023", čijom realizacijom bi se Komesarijatu za izbeglice i migracije obezbedila sredstva za finansiranje kupovine do 10 seoskih domaćinstava za porodice izbeglica i interno raseljenih lica u Srbiji, preneo je Tanjug.

Doplatna marka će biti izdata u periodu od 27. marta do 9. aprila 2023. godine u tiražu od 1,5 milion komada u apoenu od 10 dinara.

Na taj način će pri prodaji celokupnog tiraža biti moguće da se ostvari bruto iznos od 15 miliona dinara.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam