Sutra nastavak dijaloga Beograda i Prištine: Tema francusko-nemački predlog!

26.02.2023

20:43

0

Uoči sastanka u Briselu, Vučić je danas imao telefonski razgovor sa specijalnim savetnikom u američkom Stejt departmentu Derekom Šoleom

Sutra nastavak dijaloga Beograda i Prištine: Tema francusko-nemački predlog!
vucic kurti copy - Copyright Profimedia

U Briselu će sutra biti održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj će, kako se očekuje, tema biti francusko-nemački predlog za normalizaciju odnosa.

Kako je najavila služba za spoljne poslove EU šef diplomatije EU Žozep Borelj, uz podršku specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, održaće odvojene sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, s početkom u 15 sati, posle čega će uslediti zajednički sastanak. EEAS je najavila da će na kraju sastanka Borelj održati konferenciju za novinare.

Uoči sastanka u Briselu, Vučić je danas imao telefonski razgovor sa specijalnim savetnikom u američkom Stejt departmentu Derekom Šoleom, koji je istakao da SAD potpuno podržavaju predlog EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da očekuje da sastanak u Briselu bude konstruktivan, uz primetan napredak ka dogovoru.

Šole je rekao da treba da budu primenjeni sporazumi, ranije potpisani u procesu dijaloga, što podrazumeva i uspostavljanje Zajednice srpskih opština. Predsednik Vučić je rekao da očekuje veoma težak sastanak, ali da je Srbija privržena miru i stabilnosti u regionu, te da je u tom kontekstu spreman da radi na konceptu i primeni ponuđenog plana uz jasno određena ograničenja, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike. 

Pred sutrašnju novu rundu dijaloga, Vučić je primio zajedničko pismo predsednika Francuske Emanuela Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i premijerke Italije Đorđe Meloni povodom sastanka u Briselu. Pismo evropske trojke primio je i Kurti, iz čijeg kabineta je saopšteno da je u pismu zatraženo sprovođenje obaveza koje su strane preuzele u dijalogu, uključujući i stvaranje ZSO, prenela je Koha ditore.

U pismu je istaknuto da je Evropski savet u zaključcima od 9. februara izrazio podršku ovom važnom sporazumu i istovremeno pozvao Beograd i Prištinu da u potpunosti i bezuslovno sprovode obaveze preuzete u dijalogu, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. o stvaranju Zajednice srpskih opština. Punu podršku predlogu EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine pružile su i SAD.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike