Vučić iz Abu Dabija: Zapad će želeti da Putinu uzme iz ruku "kosovsku kartu", izdajnik sam jer neću da lažem i obmanjujem ljude

21.02.2023 | 20:05 >> 20:53

Autor: Redakcija 24sedam

Poseta predsednika Abu Dabiju predstavlja značajan korak u unapređenju saradnje Srbije i UAE u oblastima ekonomije, odbrane, investicija i turizma

Copyright Pink TV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Abu Dabija, gde se održava Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „IDEX 2023“.

On boravi u dvodnevnoj poseti Abu Dabiju gde se ranije sastao sa zvaničnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata, a u sredu ujutru se vraća za Beograd.

Obraćanje predsednika:

Stanje u Ukrajini i nastavak sukoba?

- Svet je pratio dva govora, predsednika Putina i predsednika Bajdena. Obojica su potvrdila ogromne razlike koje postoje u doživljaju današnjeg sveta i ono što nije bilo teško predvideti je dalja eskalacija i niko nije govorio o miru već samo o pobedi nad drugom stranu. Za predsednika Putina istina je na strani Rusije, za Bajdena Ukrajina nije mesto gde će Rusija da pobedi... Jasno vam je da idemo ka daljem rasplamsavanju sukoba.

Predsednik očekuje nastavak eskalacije u mesecima pred nama.

- Nema nikakve sumnje da je situacija veoma teška i da će biti sve teža. Očekujem nesumnjivo pojačanje napade u ovom trenutku sa nešto pripremljenije ruske strane i kontraofanzivu ukrajinske strane u narednim mesecima što će dovesti do većeg broja žrtava i još većeg naoružavanja.

Dobro naoružanje kako bi se odvratili svi oni kojima padne na pamet da napadnu Srbiju.

- Za nas je važno da se koncentrišemo na sebe, da pokušamo da izađemo iz krize. Da pratimo šta se sve zbiva spolja, ali da na svaki način zaštitimo i sačuvamo mir, da razmišljamo o onome što je za nas od najvećeg značaja. Ako bismo to uspeli, mnogo bismo napravili. Moramo da prihvatimo izazov da budemo dobro naoružani da bismo svakoga odvratili od potencijalnog napada na našu teritoriju.

Vučić je ponovo citirao Noama Čomskog koji je kazao da “ništa u svetu ne ukazuje na mogućnost racionalnog rešavanja problema”.

Pink TV
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Za promenu, malo lepih vesti.

– U januaru prvi imamo 554 dece više nego u istom periodu prethodne godine. U prethodnoj godini 4829, a sada je to 5383, ako se ne varam. To je ogroman napredak – uz osmeh je rekao predsednik.

Pritisci Zapada i sankcije Rusiji.

- Zapad će želeti da Putinu uzme iz ruku "kosovsku kartu". Verujem da ćemo uspeti da nastavimo da se držimo svoje politike nezavisnosti i samostalnosti uprkos pritiscima da uvedemo sankcije Rusiji. Rukovodićemo se svojim interesima i čuvaćemo svoju politiku.

Pozicija Srbije u ovom trenutku nije laka.

– Moramo da razumemo da nisu stvari dobre i lake za nas. Onaj ko je nesposoban nikad neće dobiti poverenje naroda. Kad god kažem da stvari nisu lake za nas, oni mi kažu da sam “izdajnik”. Izdajnik sam jer neću da lažem i obmanjujem ljude. Ratni huškač sam zato što želim da naša vojska ima i lovce i bombardere, snažnu protivvazduhoplovnu odbranu, oklopne jedinice, najbolje specijalce, veće plate. A da to nema, rekli bi kako sam razorio vojsku. Dođe mi ponekad da pitam a šta želite od mene? Na kraju krajeva, narod bira onog ko će da se bori za njega.

Ponoševe tvrdnje da "niko u Evropi nema 5.000 specijalaca" i da "to košta pola milijarde evra"?

– Da li vas je nekad sramota kada toliko krupno lažete? Radi se o četiri puta manjoj cifri. Slagali ste za 380 miliona evra. Onako. Kao što ste pljačkali ovu zemlju, tako ste i slagali.

"Dobro razumem da bez vojske nemamo šansu da opstanemo".

– Progutali bi nas i pojeli nas. Sve zemlje oko nas su NATO zemlje. Mi smo jedini koji smo neutralni. Bez obzira što su nam 95 odsto njih dokazani prijatelji, moramo da obezbedimo svoju zemlju i svoje nebo.

Instagram/milosvucevic_odbrana
Štand Srbije na Međunarodnom sajmu naoružanja u Abu Dabiju

"Ekonomija je glavna reč za našu državu".

– To je za nas ključna reč, najvažnija reč. Moramo da nastavimo da rastemo. Evropa će rasti od 0,7 do 1 odsto. Rast je veoma usporen. Kina će da raste fantastičnom brzinom. Ako budemo držali rast preko 2,5 odsto dramatično ćemo smanjiti razliku između nas i najrazvijenijih zemalja.

Predsednik je istakao da je ponosan što je štand Srbije na Međunarodnom sajmu naoružanja u Abu Dabiju.

– Šejk Muhamed bin Zajedn al Najan je obišao štandove Egipta, Kine, Rusije, Amerike, Koreje i Srbije. A video sam da su stigli svi od Estonije, Slovačke i Češke. Bio sam ponosan i srećan što je tu. Razgovarao sam i sa vlasnikom TV Pink Željkom Mitrovićem, ti momci koji rade te dronove, to su vrlo obrazovani i mladi ljudi, odlične su ideje, kada Vojska Srbija bude mogla to da uzme u svoje naoružanje, to ćemo i učiniti, jer tako se štite glave, naravno, to zavisi i od cene. Sad je pitanje kako ćemo da se snalazimo jer smo iz Rusije naručili “Krasuhu” i “Repelent” za ometanje vazduhoplova i dronova. Biće velika borba između odbrane i napada, da li ćete brže da razvijate dronove ili odbranu od toga. Morate i jedno i drugo, ali odbrana ne sme da bude skuplja od napada.

Što se tiče dronova o kojima se priča, ističe da su oni budućnost.

– Sad je pitanje kako ćemo da se snalazimo jer smo iz Rusije naručili “Krasuhu” i “Repelent” za ometanje vazduhoplova i dronova. Biće velika borba između odbrane i napada, da li ćete brže da razvijate dronove ili odbranu od toga. Morate i jedno i drugo, ali odbrana ne sme da bude skuplja od napada – kazao je on.

Stanje u "Krušiku" i "Zastavi" nije lako.

– Sve što proizvedemo možemo i da prodamo. “Krušik” je prodao pola sledeće godine. Sad bugarske kompanije traže gorivo i raketno punjenje, a nama “Lučani” daju gorivo. Dobro smo se snabdeli. “Krušik” i “Sloboda” danas mogu da prodaju šta hoće – rekao je Vučić.

"Šeik bin Zajed al Nahjan fantastično razume probleme u svetu".

– Ne kažem vam slučajno da očekujem pogoršanje situacije i značajnije borbene aktivnosti u nedeljama pred nama (u Ukrajini), a naše je da probamo da sačuvamo mir čuvajući naše vitalne nacionalne interese i da obezbedimo sve za našu zemlju. Svi ovde znaju da će u delovima Evrope biti problema oko lekova, kao u Britaniji. Mi to moramo da predupredimo. Tu igre ne sme da bude. Moramo da garantujemo normalno snabdevanje, kao i za energente. Ovu zimu smo prošli i nije nas malo koštala. Sledeća će nas koštati mnogo više, ali je dočekujemo spremnije. Ostaje nam da kupimo još 200 do 300 miliona kubnih metara gasa uz zalihe koje će nam ostati.

Izjava Danice Popović koja kaže da "našim političarima želi sve najgore"?

– Mislila je na mene. Ne znam kako neko ko je plagijator i lopov može da bude uzoran. Vidim mnoge koji se raduju nesreći Srbije kako bi to doprinelo mom političkom porazu. Ako se radujete nesreći svoje zemlje da biste se dočepali mrvice vlasti, onda to mnogo bolje govori o vama, nego o meni.

"Sa Kurtijem nema nikakvog razgovora jer on odmah krene da priča o Slobodanu Miloševiću, Ademu Demaćiju i svojoj "patnji"..."

– Ja ću da govorim o ZSO, a moraće i evropski predstavnici. On to nikad neće formirati. Tražiće prvo da ih priznamo, pa da onda formira ZSO. Nagledao sam se njegovih trikova. Ne mogu da me iznenade.

Podsetimo, prvog dana posete, on se sastao sa princem prestolonaslednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Šeikom Mohamedom bin Zajedom al Nahjanom. Razgovarali su o jačanju ekonomske i političke saradnje između Srbije i UAE, a Vučić je istakao značaj UAE kao jednog od ključnih ekonomskih partnera Srbije na Bliskom istoku.

Usledio je dijalog sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata, Šeikom Halifom bin Zajedom al Nahjanom. Razgovarali su o bilateralnoj saradnji u raznim oblastima, a posebno su se osvrnuli na saradnju u oblasti odbrane.

Drugog dana posete, predsednik Vučić je održao predavanje na Međunarodnom ekonomskom forumu gde je predstavio ekonomske reforme i rezultate Srbije u borbi protiv pandemije. Istakao je značaj stranih investicija u privredu Srbije i predstavio mogućnosti za saradnju sa UAE.

Vučić je takođe posetio i Srpski paviljon na Svetskoj izložbi u Dubaiju gde se sastao sa srpskim izlagačima i razgovarao o mogućnostima za unapređenje saradnje u oblasti privrede i turizma.

Poseta predsednika Abu Dabiju predstavlja značajan korak u unapređenju saradnje Srbije i UAE u oblastima ekonomije, odbrane, investicija i turizma.

BONUS VIDEO:

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2023/02/01/64c4e9adb45738d81958bdaa/uhd/64c4e9adb45738d81958bdaa.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9adb45738d81958bdaa",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/1245214_th_1676984788.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam