Predsednik Vučić u Abu Dabiju na sajmu vojne opreme: Osnovna plata za specijalce biće 220.000 dinara

20.02.2023

09:44

0

Autor: Ekipa 24sedam

Ujedinjeni Arapski Emirati i grad Abu Dabi od 20. do 24. februara domaćini su 16. Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme "IDEX 2023"

Predsednik Vučić u Abu Dabiju na sajmu vojne opreme: Osnovna plata za specijalce biće 220.000 dinara
delegacija Srbije predvođena predsednikom Vučićem u Abu Dabiju - Copyright Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "IDEX 2023", u okviru radne posete UAE, i rekao da postoji veliko interesovanje za oružje naše odbrambene industrije.

Ujedinjeni Arapski Emirati i grad Abu Dabi od 20. do 24. februara domaćini su 16. Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme "IDEX 2023" i sedmog izdanja Pomorske ratne izložbe "NAVDEX 2023", pod pokroviteljstvom Njegovog Visočanstva šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, predsednika UAE.

"IDEX 2023" i "NAVDEX 2023" su najveći događaji te vrste u svetu, u okviru kojeg se prikazuju najnovije inovacije i tehnologije u međunarodnom sektoru odbrane, kao i najnovije tehnologije i oprema koji su razvili odbrambeni sektori širom sveta. 

U okviru radne posete UAE, predsednik Srbije obišao je Institut G42 u Abu Dabiju i održao sastanak sa predstavnicima te kompanije. Grupa 42 (G42) je vodeća kompanija koja se bavi razvojem veštačke inteligencije i klaud računarstva sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Tokom posete sajmu, predsednik Srbije je rekao da postoji veliko interesovanje za oružje naše odbrambene industrije.

"Zašto sad naše PASARS-e kupuju svi, jer kada integrišete više oružja u to jedno borbeno oklopno vozilo. Kada na to integrišemo Mistrale i još neke mitraljeze nižeg kalibra, onda je to strahovito moćno oružje. Te integracije sistema se rade svuda i svi hoće da kupuju naše oružje", rekao je Vučić tokom obilaska sajma.

Tv Pink Printscreen
 

 

Kazao je da ima tu dosta naših kompanija - Jugoimporta SDPR i privatnih kompanija.

"Naša  vojska mora da bude mnogo jača, naša vojska je neuporedivo snažnija nego što je bila. Ovo ima veze sa odbrambenom industrijom i moramo mnogo novca da uložimo i u odbrambenu industriju i u vojsku", rekao je Vučić.

Kazao je da je sinoć imao razgovore oko toga sa ministrom finansija Sinišom Malim i premijerkom Anom Brnabić.

"Gledamo da ne oštetimo nikoga u zemlji, a da drastično podignemo naše operativne i fukncionalne sposobnosti, odnosno borbenu gotovost", istakao je Vučić.

Predsednik je još jednom uputio apel mladima da se prijave za specijalne jedinice koje će biti popunjene sa oko 5.000 mesta.

Tv Pink Printscreen
 

 

-Pozivam momke i devojke do 29-30 godina da se prijave na konkurs jer mislim da je veći broj upita poslat već prvih dana, molim ljude da se što pre prijave. Žandarmerija u policiji će imati iste takve uslove. Mi moramo da imamo najjaču vojsku, nestali bismo ako ne bismo imali vojsku kao garant našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Plata osnovna će biti 220.000 dinara, najavio je Vučić, a njihova primanja će biti svakako veća zbog prekovremenog, dežurstava, noćnog rada, terenskog rada.

-Zato ih pozivam da dođu da vide šta planiramo da uradimo sa našom vojskom. Očekujem dodatne probleme u svetu narednih dana i nedelja, ali Srbija će da čuva svoju zemlju, poručio je Vučić.

Prema planu očekuje se sastanak Njegovog Visočanstva šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Predsednik je istakao da je otpočela svetska trka za naoružanjem i da do sada nikada ovako nije bilo.

On je prilikom obilaska sajma naoružanja u Abu Dabiju rekao da je to "potpuno ludilo".

"Kada neko razmišlja da povećava pet odsto ukupnog budžeta za odbranu, jasno vam je da je sve otišlo dođavola. Bilo je 1,2, pa 1,3., a sada je pet odsto", rekao je Vučić.

On je obišao štand Srbije gde su izloženi svi proizvodi, od terenskih vozila do uniformi.

Tom prilikom upitao je proizvođače zašto ne povećaju kapacitete i rekao im da za pet puta povećaju nabavku materijala.

Moramo da probamo da imamo sve, svaku bojevu glavu, rekao je Vučić.

U delegaciji je i ministar odbrane Miloš Vučević.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike