Grenel: Raduje me što su odnosi Srbije i SAD na pravom putu!

19.02.2023

18:05

0

On je preneo i da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić rekao da se nada da će SAD i Srbija moći da uspostave novi, najbliži odnos

Grenel: Raduje me što su odnosi Srbije i SAD na pravom putu!
Tan2022-7-13_175537784_1 - Copyright FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs

Bivši specijalni izaslanik predsednika SAD zadužen za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je na velikom skupu "Jačanje veza - srpska dijaspora u SAD", koji je u Vašingtonu organizovala Ambasada Srbije, da se nada da će dve zemlje uspeti da izgrade novi odnos, najbliži do sada.

- Raduje me što se odnosi Srbije i SAD nalaze na pravom putu", poručio je Grenel u video poruci emitovanoj na skupu i pozdravio, kako je rekao, sve prijatelje koji su se danas okupili u Vašingtonu.

On je preneo i da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić rekao da se nada da će SAD i Srbija moći da uspostave novi, najbliži odnos.

- Kao što sam više puta rekao gospodinu predsedniku Vučiću, mom prijatelju Aleksandru, i premijerki Ani, nadam se da će Amerika i Srbija zaista moći da uspostave potpuno novi odnos koji će biti najbliži do sada -  rekao je Grenel.

RTS printscreen
 

On je istakao i da lično radi na stvaranju sjajnih srpsko-američkih odnosa, i da predsedniku i premijerki Srbije govori da treba da se udalje od Rusije i od Kine i da se približe Americi. Grenel je ocenio i da je organizacija ovog skupa odlična ideja.

- Povod je fantastičan i ovom prilikom čestitam svom prijatelju, ambasadoru Marku Đuriću, na organizaciji ove sjajne konferencije koja je u Vašingtonu okupila Srbo-Amerikance iz svih delova SAD - naveo je Grenel.

Grenela odlikovao predsednik Vučić

Dodao je i da bi voleo da je mogao lično da bude sa svima njima u Vašingtonu i na obeležavanju Dana državnosti Republike Srbije, ali kaže da je svakako u srcu sa svima njima. Grenel, koga je za Dan državnosti odlikovao predsednik Srbije, za kraj je poručio da obećava da će im se sledeće godine pridružiti.

Nakon uvodnog dela, na kojem su govorili ambasador Đurić, vladika istočno-američki Irinej, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, ambasador BiH Bojan Vujić, predstavnik Kancelarije BiH u Vašingtonu Obrad Kesić, konzul Damjan Jović, usledili su paneli posvećen kulturi i prosveti, ekonomiji i filantopiji, odnosno jačanju kulturno-prosvetnih i ekonomskh veza matice i dijaspore.

Veliki skup u prestižnom Konrad hotelu, a koji se u organizaciji Amabsade Srbije održava prvi put posle više od dve decenije, a uz podršku predsednika i vlade Srbije, okupio je više stotina Srba-Amerikanaca - predstavnika srpskih organizacija iz čitave Amerike, uglednih pojedinaca uz učešće predstavnika američkog političkog establišmenta. Skupu su prisustvovali i predstvnici Skupštine Srbije kao i zamenik Arno Gujona Olga Milojević.

Skup "Jačanje veza srpska dijaspora u SAD" počeo je u večernjim satima u petak na Univerzitetu Džordž Vašington u Džek Morton holu koktelom u organizaciji Ambasade Srbije i Kancelarije RS, a potom je usledila projekcija filmova "Strahinja Banović" i "Sladoled" koji su prikazani i na prestižnim svetskim festivalima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike